Kína 300 millió USD-t fizet Izraelnek a húsimportért, ami elég nagy összeg, ráadásul van hozzájuk jóval közelebb is nagy, állattartó ország. A hús különlegessége abban rejlik, hogy a laborban készítik. A technológia hatása rendkívüli lehet, ugyanis az üvegházhatásért felelős gázok 14%-a állattenyésztésből származik, és ezzel kiküszöbölnék ezt a "hibát". (Arról nem beszélve, hogy mekkora területek szabadulnak fel az állattenyésztés alól, ráadásul az erőforrásokból, pl.: víz, takarmány, talaj, stb. elég nagy mennyiséget igényelnek.) Természetesen ez azt is jelenti, hogy a vágóhídi munkásokat, az állatgondozókat, telepvezetőket, stb. mind-mind át kéne képezni, mert az állattenyésztés az egyik legnagyobb és legfontosabb iparág a világon. Nem szabad elfelejteni, hogy a laborhús előállítása is sok energiába kerül, de talán az állattartás nem lesz ilyen tarthatatlan szinten.
A Petri-csészékben előállított húst a környezetbarátabb tenyésztés miatt "tiszta" húsnak, vagy laborhúsnak is hívják, és állati sejtek tenyésztésével nyerik: kivágnak húsból nagyon apró darabokat, és elválasztják a zsírsejteket az izomsejtektől, mert csak utóbbiak szükségességét látják (holott nem csak abban van a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag, de kezdetnek jó). Tápanyagban gazdag környezetbe (sok-sok aminosav és CH-t) helyezik őket, hogy szaporodhassanak, és mentesek mindenféle antibiotikumos kezeléstől. Egyetlen sejtből 1 billió (10¹² = 1 000 000 000 000) sejtet nyerhetnek. Természetesen a hús sápadtabb színű és az íze sem olyan, mintha a takarmányon nevelt jószágból készült volna (pláne extenzív tartással).
Kína 50%-kal szeretné csökkenteni lakosai húsfogyasztását, mert sokat költ húsimportra (tavaly 10 milliárd USD-t). Hogy kiváltsák a vágóhídi hústermelést (valószínűleg a környezetszennyezés miatt), megkötötték a szerződést a közel-keleti országgal. 3 cég segíti csökkenteni Kína ökológiai lábnyomát: a SuperMeat, a Future Meat Technologies, és a Meat the Future. (Közben persze más gyártók is sütik a saját a laborhúsaikat. Legutóbb Bill Gates adott 17 milliárd USD-t a Memphis Meats-nek, és a Cargill sem akar lemaradni.)
A fogyasztó számára a legfontosabbak az árak (és a tápanyag sem utolsó, de állhatna előrébb is). 4 éve egy laborhúsos hamburger 325 USD volt (cirka a hazai minimálbér), 2 éve pedig 11 USD körül mozgott ugyanaz a hamburger (kb. 2700 Ft)
Források:
Clean technica
Globoport
Industry tap
Ez is laborhús
Kína 50%-kal szeretné csökkenteni lakosai húsfogyasztását, mert sokat költ húsimportra (tavaly 10 milliárd USD-t). Hogy kiváltsák a vágóhídi hústermelést (valószínűleg a környezetszennyezés miatt), megkötötték a szerződést a közel-keleti országgal. 3 cég segíti csökkenteni Kína ökológiai lábnyomát: a SuperMeat, a Future Meat Technologies, és a Meat the Future. (Közben persze más gyártók is sütik a saját a laborhúsaikat. Legutóbb Bill Gates adott 17 milliárd USD-t a Memphis Meats-nek, és a Cargill sem akar lemaradni.)
A fogyasztó számára a legfontosabbak az árak (és a tápanyag sem utolsó, de állhatna előrébb is). 4 éve egy laborhúsos hamburger 325 USD volt (cirka a hazai minimálbér), 2 éve pedig 11 USD körül mozgott ugyanaz a hamburger (kb. 2700 Ft)
Clean technica
Globoport
Industry tap
Téma: [2017.11.13] A jövő húsipara?
munkatárs
|
Offline
|
Nem, a hangsúly azon van, hogy 1 db igazi, állatból származó sejtből lesz baromira sok izomsejt. (Izom és hús nem ugyanaz, köztük az érési folyamat a különbség, bármilyen gusztusosan is hangzik elsőre.) Ha azt nézem, hogy ezzel mennyi állat ússza meg a néhol elég ocsmány intenzív állattartást, akkor oké. De mondom, nem tudom, hogy anyagilag ez mennyire életképes hosszútávon.
Anno a holstein-fríznél nézték meg, hogy 100 éve hogy nézett ki a genetikai állománya. Ez egy tejelő fajta marha, brutál nagy mennyiségű nedűvel látja el a világot. Kiderült, hogy az a folyamat, hogy mindig a többet tejelő marhára szelektáltak azt eredményezte, hogy már nem az LH (tejtermelést serkentő hormon) szabályozza a tejhozam mennyiségét, hanem a GH (növekedési hormon). (Természetesen megvan a maga ára, főként a szaporodási adatokban látszódik.) De ez nem klasszikus génszerkesztés eredménye, hanem sima, mezei tenyésztése: Bori, Juli és Riska közül Riska ad keveset, hát az ő borjait fogom megenni, a másik kettőét nem. (Legalábbis nem a nőstényeket...) Szerk.: Nem, elvileg ezek nincsenek antibiotikummal kezelve. |
|
2017.11.13 20:50 / utoljára módosítva: 2017.11.13 20:51 00 / | |
Offline
|
|
Chiteki Yaban írta: Nekem kérdéses, hogy hogyan tartják sterilen, biztos nem könnyen.Pedig nem nehéz sterilen tartani a dolgokat. Láttam már több mint 1,5 évig sterilen tartott táptalajt is, ja és ha nincs rendesen lezárva alig pár nap alatt mindenféle gomba, baci kifejlődik rajta. |
|
2017.11.13 20:56 / utoljára módosítva: 2017.11.13 20:59 00 / | |
|
|
x264 írta: Pitbull: Mert szerinted ezeket a mesterségesen előállított húsokat nem lehetne telenyomni antibiotikummal? Vagy valami más veszélyesebb szerrel? De az alap kérdés még mindig az, hogy tényleg lesz olyan aki elhiszi, hogy ez jót fog tenni az emberiségnek?Igen vegán vagyok, de nálam másodrangúak az állatok. Nekem első az egészségem és ezek a gyártmányok nem különböznek számomra a Mekiben készített "húsoktól" bármennyire is tisztának meg ártalmatlannak bélyegzik őket. Nálam a feldolgozott étel a teljes kiörlésű kenyérnél befejeződik, ez még valamennyire naturális jelenség (megtanultunk kicsit sütni) a többi dologra már nem is érdemes ránézni. A "természetes" hús pont azért van tele antibiotikummal, hogy a "gazdaállat" kellő ideig életben maradjon. Ma már sajna ezek nélkül nem megy az ipari méretű állattenyésztés. A háztáji tartás pedig nagyon kellemesen cirógatja az ember lelkét, de belegondoltatok, hogy milyen irtózatos mennyiségű földet, energiát, emberi munkát igényelne MINDENKIT azzal etetni? A laborhúsban rengeteg buktató és kockázat van benne eleinte, de speciel antibiotikum nincs. Most még drága, és nem egyenértékű az "állatgyári" hússal, de talán amikorra 11 milliárdan leszünk (ezt jósolják a csúcsnak) és a mezőgazdaság a mai területének töredékére szorul vissza, elérhet oda, hogy alternatívát nyújthasson. Valami kell, mert különben kampeca |
|
2017.11.13 21:02 00 / | |
Offline
|
|
Reki írta: Nem, a hangsúly azon van, hogy 1 db igazi, állatból származó sejtből lesz baromira sok izomsejt.alchemist04 írta: ...ja és ha nincs rendesen lezárva... |
|
2017.11.13 21:10 / utoljára módosítva: 2017.11.13 21:11 00 / | |
Offline
|
|
Igazából a húsban is azért található meg az a sok tápanyag (a bioban ugye), mert az állatok megfelelő növényi tápanyagot vettek magukhoz. Szóval ez a növényi eredetű hús is olyan tofusan hangzik. Az egyik az, hogy feldolgozott a másik meg, hogy felesleges, ha már az alap tápanyagok természetes formában megtalálhatóak.
Sajnos igen nagy probléma, hogy egyre csak többen leszünk és kevesebb megmunkálható föld lesz. Ez ellen nehéz tenni :/ |
|
2017.11.13 21:13 00 / | |
Offline
|
|
Na itt az újabb szemétkaja, jó olcsón a tömegeknek, aztán majd jönnek a szép betegségek.
Mert hát az biztos, hogy totál életidegen környezetben, egy petricsészében nevelve bizony sok szert kell adagolni, hogy az a sejmassza szépen növekedjen. A tömeg ujjong, kevesebb állat hal meg...bár azt azert nem árt hozzátenni, hogy igy meg sem születnek majd azok az állatok, szal nincs is semmi aminek jobb lesz bármivel is. A mezőgazdaságnak meg tökmindegy, hogy takarmánynak, vagy biodízelnek adja el a a terményt, szal ott sem változik semmi. A valódi hús meg gondolom a felsőbbosztály kivaltsaga lesz, ami gondolom újabb problémákat szülhet majd. Bár szerencsére elég bizarr ez az egész, az átlagember is látja, hogy ez bizony nem lehet egészséges, szal nem valószínű hogy ez el fog valaha is komolyabban terjedni. Na meg az is kérdés, hogy az állattenyésztésben, husiparban dolgozó tömegeket mégis mivé fogják átképezni? Már igy is rengeteg területen hatalmas túlképzés van, nem tudom elképzelni hova raknának hirtelen sok millionyi embert. Arról nem is beszélve, hogy a gazdaságokból hiányozni fog az a rengeteg pénz is, amit a husipar termel...azt honnan pótolják majd? |
|
2017.11.13 23:19 / utoljára módosítva: 2017.11.13 23:34 00 / | |
Offline
|
|
Majd aki gazdag, az meg eszi a rendes, finom húst.
Hála istennek én már nem fogok élni abban a világban, ahol ilyen szart kell ennem, akkor inkább megyek vissza nomádba, vagy ugrok le valahonnan. |
|
2017.11.14 2:34 00 / | |
|
|
Erről most eszembe jutott a Szárnyát vagy a Combját című film egyik jelenete.
|
|
2017.11.14 3:36 00 / | |
|
|
Én is maradok a rendes húsnál, nincs is annál jobb mikor, (falusi gyerek lévén) disznó vágáson a kövedőböl ki esszük a friss főtthúst!
|
|
2017.11.14 6:04 00 / | |
|
|
Lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, de volt róla szó a cikkben vagy a videóban, hogy mennyi ideig tart egy húspogácsányit előállítani?
|
|
2017.11.14 9:08 00 / |