Kína 300 millió USD-t fizet Izraelnek a húsimportért, ami elég nagy összeg, ráadásul van hozzájuk jóval közelebb is nagy, állattartó ország. A hús különlegessége abban rejlik, hogy a laborban készítik. A technológia hatása rendkívüli lehet, ugyanis az üvegházhatásért felelős gázok 14%-a állattenyésztésből származik, és ezzel kiküszöbölnék ezt a "hibát". (Arról nem beszélve, hogy mekkora területek szabadulnak fel az állattenyésztés alól, ráadásul az erőforrásokból, pl.: víz, takarmány, talaj, stb. elég nagy mennyiséget igényelnek.) Természetesen ez azt is jelenti, hogy a vágóhídi munkásokat, az állatgondozókat, telepvezetőket, stb. mind-mind át kéne képezni, mert az állattenyésztés az egyik legnagyobb és legfontosabb iparág a világon. Nem szabad elfelejteni, hogy a laborhús előállítása is sok energiába kerül, de talán az állattartás nem lesz ilyen tarthatatlan szinten.
A Petri-csészékben előállított húst a környezetbarátabb tenyésztés miatt "tiszta" húsnak, vagy laborhúsnak is hívják, és állati sejtek tenyésztésével nyerik: kivágnak húsból nagyon apró darabokat, és elválasztják a zsírsejteket az izomsejtektől, mert csak utóbbiak szükségességét látják (holott nem csak abban van a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag, de kezdetnek jó). Tápanyagban gazdag környezetbe (sok-sok aminosav és CH-t) helyezik őket, hogy szaporodhassanak, és mentesek mindenféle antibiotikumos kezeléstől. Egyetlen sejtből 1 billió (10¹² = 1 000 000 000 000) sejtet nyerhetnek. Természetesen a hús sápadtabb színű és az íze sem olyan, mintha a takarmányon nevelt jószágból készült volna (pláne extenzív tartással).
Kína 50%-kal szeretné csökkenteni lakosai húsfogyasztását, mert sokat költ húsimportra (tavaly 10 milliárd USD-t). Hogy kiváltsák a vágóhídi hústermelést (valószínűleg a környezetszennyezés miatt), megkötötték a szerződést a közel-keleti országgal. 3 cég segíti csökkenteni Kína ökológiai lábnyomát: a SuperMeat, a Future Meat Technologies, és a Meat the Future. (Közben persze más gyártók is sütik a saját a laborhúsaikat. Legutóbb Bill Gates adott 17 milliárd USD-t a Memphis Meats-nek, és a Cargill sem akar lemaradni.)
A fogyasztó számára a legfontosabbak az árak (és a tápanyag sem utolsó, de állhatna előrébb is). 4 éve egy laborhúsos hamburger 325 USD volt (cirka a hazai minimálbér), 2 éve pedig 11 USD körül mozgott ugyanaz a hamburger (kb. 2700 Ft)
Források:
Clean technica
Globoport
Industry tap
Ez is laborhús
Kína 50%-kal szeretné csökkenteni lakosai húsfogyasztását, mert sokat költ húsimportra (tavaly 10 milliárd USD-t). Hogy kiváltsák a vágóhídi hústermelést (valószínűleg a környezetszennyezés miatt), megkötötték a szerződést a közel-keleti országgal. 3 cég segíti csökkenteni Kína ökológiai lábnyomát: a SuperMeat, a Future Meat Technologies, és a Meat the Future. (Közben persze más gyártók is sütik a saját a laborhúsaikat. Legutóbb Bill Gates adott 17 milliárd USD-t a Memphis Meats-nek, és a Cargill sem akar lemaradni.)
A fogyasztó számára a legfontosabbak az árak (és a tápanyag sem utolsó, de állhatna előrébb is). 4 éve egy laborhúsos hamburger 325 USD volt (cirka a hazai minimálbér), 2 éve pedig 11 USD körül mozgott ugyanaz a hamburger (kb. 2700 Ft)
Clean technica
Globoport
Industry tap
Téma: [2017.11.13] A jövő húsipara?
munkatárs
|
Offline
|
Nem volt benne, vagy én sem vettem észre, pedig jó kis infó lenne.
|
|
2017.11.14 11:14 00 / | |
|
|
Erre csak annyit mondanék, hogy ha jön is a laborhús, mire ide elér, lesz az minimum 10 év, és nem az ár miatt, hanem mert a magyarok nagy része szűk látókörű (vagy csak a környezetem, nem tudom, de erről ne nyissunk itt vitát) Például a génmódosított vetőmagokkal sem vagyunk jóban, mert túl sok a titok, nem hiszik el az emberek, hogy csak szárazságtűrővé tették a növényeket, ellenállóvá a betegségek ellen, és alighanem erre a sorsra jut a laborhús is, hogy amíg sok lesz az ismeretlen tényező, esze ágában sem lesz a magyar embernek beleharapni. Noha, én szívesen megkóstólnám és támogatom az ötletet, hogy így állítsunk elő húst, de nem szívesen ennék minden nap csak ilyen húst. Szeretném, hogy ha gyerekeim lesznek, ők is élvezhessék az igazi, legelői füvön élt marha húsának az ízét.
|
|
2017.11.14 16:04 00 / | |
Offline
|
|
Sinesol írta: Na itt az újabb szemétkaja, jó olcsón a tömegeknek, aztán majd jönnek a szép betegségek.Mert hát az biztos, hogy totál életidegen környezetben, egy petricsészében nevelve bizony sok szert kell adagolni, hogy az a sejtmassza szépen növekedjen.... Dragonman1000 írta: Erről most eszembe jutott a Szárnyát vagy a Combját című film egyik jelenete. |
|
2017.11.14 16:29 00 / | |
|
|
Nagyon jó dolognak tartom.
A jövőben leszünk még pár milliárdnyian (itt egy kommentben 11 milliárdos csúcsot írtak) Valamivel kell etetni ekkora népességet. Azoknak akik ellenzik pár nap vagy hét éhség után úgy ennék mint ha valami michlen csillagos kaja lenne Azt viszont túl optimista gondolatnak vélem hogy Europát nem fogja elérni az élelmiszer hiány és hogy a mi életünkre nem lesz hatással, és az afrikaiak meg az indiaiak meg kapják a műhúst. Állattartáshoz rengetek energia és nyersanyag kell (főleg a szarvasmarhához). Pár évtized múlva lehet hogy egy natural húsból készült hamburger olyan lesz mint ma a kaviár vagy a kobe hús. Illetve a rovarevés is elterjedhet. Persze nem egészben kéne megenni, mert az a legtöbb országban elképzelhetetlen. ismeret terjesztő csatornán láttam "ledarálva", úgy nézett ki mintha barna cukor lett volna. :S Itt egy kép hogy mennyi nyersanyag kell 1 kg hús előállításához rovar és marha estén: 1 2 |
|
2017.11.14 21:13 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
A rovarevést érdemes óvatosan felhozni, mert a fehérjetartalmat az alapján mérik, hogy mennyi benne a nitrogén, ami szó szerint azt jelenti, hogy ha beleöntök egy liter pisit, azt is beleszámolja. És a rovar is kiválaszt... Nem minden N-tartalmú cucc olyan fehérje, amit pl. egy kérődzőből nyerne a szervezetünk, és a kitint igen nehezen bontanánk...
De a legerősebb érvem a rovarevés ellen, így is van már olyan terület a világon, ahol kihaltak a rovarok (bár ők csak a "károsakat" gondolták kiirtani, de pusztultak velük a méhek, a darazsak és megannyi más beporzást segítő rovar is...). Szóval most ecsettel kell az embereknek egyenként porozni a fákat, hogy gyümölcsöt teremjenek... |
|
2017.11.14 21:47 00 / | |
Offline
|
|
Muki-chan írta: Lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, de volt róla szó a cikkben vagy a videóban, hogy mennyi ideig tart egy húspogácsányit előállítani?BBalint2001 írta: Például a génmódosított vetőmagokkal sem vagyunk jóban, mert túl sok a titok, nem hiszik el az emberek, hogy csak szárazságtűrővé tették a növényeket, ellenállóvá a betegségek ellen...enxtheone A második képen a tücsök és a tojás (vagy selyemhernyó?) között mi van? Talán szója? Reki A 'kiválaszt'-tal annyiban egyetértek ,hogy ha a sáskachips olyan sáskából készül, ami erősen vegyszerezett növényt evett, a sáska csak halmozza, de nem bontja le a mérget, és szép kontakt dermatitist, meg májgyulladást lehet tőle kapni. |
|
2017.11.14 22:53 00 / |