Kína 300 millió USD-t fizet Izraelnek a húsimportért, ami elég nagy összeg, ráadásul van hozzájuk jóval közelebb is nagy, állattartó ország. A hús különlegessége abban rejlik, hogy a laborban készítik. A technológia hatása rendkívüli lehet, ugyanis az üvegházhatásért felelős gázok 14%-a állattenyésztésből származik, és ezzel kiküszöbölnék ezt a "hibát". (Arról nem beszélve, hogy mekkora területek szabadulnak fel az állattenyésztés alól, ráadásul az erőforrásokból, pl.: víz, takarmány, talaj, stb. elég nagy mennyiséget igényelnek.) Természetesen ez azt is jelenti, hogy a vágóhídi munkásokat, az állatgondozókat, telepvezetőket, stb. mind-mind át kéne képezni, mert az állattenyésztés az egyik legnagyobb és legfontosabb iparág a világon. Nem szabad elfelejteni, hogy a laborhús előállítása is sok energiába kerül, de talán az állattartás nem lesz ilyen tarthatatlan szinten.
A Petri-csészékben előállított húst a környezetbarátabb tenyésztés miatt "tiszta" húsnak, vagy laborhúsnak is hívják, és állati sejtek tenyésztésével nyerik: kivágnak húsból nagyon apró darabokat, és elválasztják a zsírsejteket az izomsejtektől, mert csak utóbbiak szükségességét látják (holott nem csak abban van a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag, de kezdetnek jó). Tápanyagban gazdag környezetbe (sok-sok aminosav és CH-t) helyezik őket, hogy szaporodhassanak, és mentesek mindenféle antibiotikumos kezeléstől. Egyetlen sejtből 1 billió (10¹² = 1 000 000 000 000) sejtet nyerhetnek. Természetesen a hús sápadtabb színű és az íze sem olyan, mintha a takarmányon nevelt jószágból készült volna (pláne extenzív tartással).
Kína 50%-kal szeretné csökkenteni lakosai húsfogyasztását, mert sokat költ húsimportra (tavaly 10 milliárd USD-t). Hogy kiváltsák a vágóhídi hústermelést (valószínűleg a környezetszennyezés miatt), megkötötték a szerződést a közel-keleti országgal. 3 cég segíti csökkenteni Kína ökológiai lábnyomát: a SuperMeat, a Future Meat Technologies, és a Meat the Future. (Közben persze más gyártók is sütik a saját a laborhúsaikat. Legutóbb Bill Gates adott 17 milliárd USD-t a Memphis Meats-nek, és a Cargill sem akar lemaradni.)
A fogyasztó számára a legfontosabbak az árak (és a tápanyag sem utolsó, de állhatna előrébb is). 4 éve egy laborhúsos hamburger 325 USD volt (cirka a hazai minimálbér), 2 éve pedig 11 USD körül mozgott ugyanaz a hamburger (kb. 2700 Ft)
Források:
Clean technica
Globoport
Industry tap
Ez is laborhús
Kína 50%-kal szeretné csökkenteni lakosai húsfogyasztását, mert sokat költ húsimportra (tavaly 10 milliárd USD-t). Hogy kiváltsák a vágóhídi hústermelést (valószínűleg a környezetszennyezés miatt), megkötötték a szerződést a közel-keleti országgal. 3 cég segíti csökkenteni Kína ökológiai lábnyomát: a SuperMeat, a Future Meat Technologies, és a Meat the Future. (Közben persze más gyártók is sütik a saját a laborhúsaikat. Legutóbb Bill Gates adott 17 milliárd USD-t a Memphis Meats-nek, és a Cargill sem akar lemaradni.)
A fogyasztó számára a legfontosabbak az árak (és a tápanyag sem utolsó, de állhatna előrébb is). 4 éve egy laborhúsos hamburger 325 USD volt (cirka a hazai minimálbér), 2 éve pedig 11 USD körül mozgott ugyanaz a hamburger (kb. 2700 Ft)
Clean technica
Globoport
Industry tap
Téma: [2017.11.13] A jövő húsipara?
adminyon
|
|
Hír dátuma: 2017.11.13. 19:28
|
|
2017.11.13 19:28 00 / | |
Offline
|
|
Amikor vegángélikusokkal hoz össze a sors, mindig azt javaslom, hogy ahelyett, hogy teljesen le akarnak szoktatni mindenkit a húsról, inkább kezdjék el támogatni a mesterséges húsokat.
Ha ugyanolyan az íze, ugyanannyiért meg lehet kapni és ugyanolyan a tápanyagtartalma, mint az igazi húsnak, akkor minden ember ezt fogja majd enni. Sőt, mesterségesen még lehetne tuningolni is, hogy olyan tápanyagok és vitaminok is legyenek benne, amik egyébként nincsenek a húsban. A pulykahúsok totálisan tele vannak nyomva antibiotikummal, ezért hiába száraz zsírmentes húsról van szó, teljesen egészségtelen lesz tőle. Ezzel egyszerűen elvesztené az értelmét a valódi hús fogyasztása. |
|
2017.11.13 19:59 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
Nem, ha ezt tényleg pótlásnak tekintik, akkor muszáj jobban odafigyelni erre, mert csak az izomszövetből tenyésztenek, azaz minden mást, még a zsírsejtet is leválasztják, így aztán sem a tápértéke, sem az élvezeti értéke nem ugyanolyan. Nyilván, hogy a dolog nehezén már túl vannak, innentől csak idő kérdése a dolog, de nem tudom, hogy anyagilag melyik éri meg jobban a cégeknek...
|
|
2017.11.13 20:04 00 / | |
Offline
|
|
Pitbull: Mert szerinted ezeket a mesterségesen előállított húsokat nem lehetne telenyomni antibiotikummal? Vagy valami más veszélyesebb szerrel? De az alap kérdés még mindig az, hogy tényleg lesz olyan aki elhiszi, hogy ez jót fog tenni az emberiségnek?
Igen vegán vagyok, de nálam másodrangúak az állatok. Nekem első az egészségem és ezek a gyártmányok nem különböznek számomra a Mekiben készített "húsoktól" bármennyire is tisztának meg ártalmatlannak bélyegzik őket. Nálam a feldolgozott étel a teljes kiörlésű kenyérnél befejeződik, ez még valamennyire naturális jelenség (megtanultunk kicsit sütni) a többi dologra már nem is érdemes ránézni. |
|
2017.11.13 20:10 00 / | |
|
|
Ez már megint csak a szemét műkaja amit fejleszgetnek kifelé, ettől lesz még több ember rákos és különböző betegségek alakulnak ki. Én ha választani kell egyértelműen maradok a háztáji húsnál hiába zsíros és hízlal még mindig egészségesebb mint ez.
|
|
2017.11.13 20:28 00 / | |
Offline
|
|
x264 írta: De az alap kérdés még mindig az, hogy tényleg lesz olyan aki elhiszi, hogy ez jót fog tenni az emberiségnek?A technológia még eléggé kifejletlen, de miért ne lehetne elképzelhető, hogy közel tökéletesen replikálják a húst? A hús bizonyos mennyiségű és arányú mikro és makro tápanyagokból tevődik össze, és nincs bennük semmi olyan, amit ne lehetne növényi forrásból kinyerni és feldolgozni. Ha vegán vagy, akkor ezt neked a legjobban kell tudnod. Miért ne lehetne ezeket feldolgozni mesterséges hús formájában? Ugyanúgy azok a növények amiket eszel szerinted nem voltak genetikailag megpiszkálva? Évezredeken át formálta az ember a növényeket olyanra, amilyenre azt ő akarta, hogy könnyebben és olcsóbban lehessen megtermeszteni őket, valamint nagyobb legyen a tápanyagtartalmuk és jobb az ízük. Igen, a nagymama által a kertben megtermelt eldeformált paradicsom is génmalipulált, mert génmalipulálatlan verziói ezeknek a növényeknek már rég nem létezik. Ugyanígy formálhatnánk a húst is kedvünkre, laborban növesztve. Szerintem remek lenne. Én ketogenikus diétát folytatok, így magam is elég sokat foglalkozok a témakörrel. Megjegyzés: ajánlhatom a Fourteen mangát esetleg azoknak, akiket érdekel a laborban növesztett hús ötlete |
|
2017.11.13 20:28 00 / | |
Offline
|
|
Inkább maradok az igazi húsnál. Ez olyan mű, hogy ennyi erővel műanyagot is ehetnénk. Sőt, ennyi erővel laborban lehetne mesterséges zöldséget és gyümölcsöt is "alkotni", kb. ugyanaz lenne.
|
|
2017.11.13 20:29 00 / | |
adminyon
|
|
Én azért adnék esélyt az ötletnek, pláne hogy pár évtized múlva (optimista becslés) szükség is lesz rá.
|
|
2017.11.13 20:37 00 / | |
|
|
Én például örülnék, ha sikerülne igazi hús értékű mesterségest előállítani. Nem vagyok vega, szeretem a húst plusz van egy kutyám, akit nem etethetek kizárólag növényi alapú ételekkel, de sajnálom az állatokat, amiknek emiatt a vágóhídon vagy a disznótoron vagy a tönkön kell végezni.
Szóval jó lenne, ha egyszer a távoli vagy közeli jövőben úgy fogyaszthatnánk húst, hogy az ne követelje tényleges állatok életét. |
|
2017.11.13 20:38 / utoljára módosítva: 2017.11.13 20:40 00 / | |
Offline
|
|
Köszönöm a hírt!
Az egészségkárosító hatása még nem ismert, valószínűleg, ha nem tartalmaz elég vitamint, nyomelemet, és esszenciális zsírsavat, akkor lesz neki pl. immunszuppresszió és talán emiatt rákot is okozhat, vagy speciális hiánybetegségeket. Az íze biztos nem az igazi, mert nincs benne zsírsejt, pedig abban koncentrálódnak az ízek. Mondjuk ezt hozzá lehet fejleszteni. Nekem kérdéses, hogy hogyan tartják sterilen, biztos nem könnyen. Ha ehhez antibiotikumokat használnak, az megint ront a helyzeten. További kérdés, hogy meddig bírja a Föld nyersanyaggal, mert ehhez brutális biotechnológiát kell kiépíteni, kell az összes aminosav, kell szénhidrát (gondolom főleg glükóz), zsírsavak, makro, mikro és nyomelemek, vitaminok, ez az egész bonyolultabb, mint a szénhidrogén-ipar egésze. Talán leegyszerűsíthetnék, ha élesztőt, de még inkább ha egy fát GMO-znának. |
|
2017.11.13 20:49 00 / |