Yamazaki whisky
Nagy dilemma tárgya szokott lenni, hogy írjuk helyesen: whisky vagy whiskey. Igazság szerint mindkettő helyes írásmód, ugyanis az előbbi a skót és kanadai, az utóbbi az ír és amerikai típusú márkákra utal. A whiskyt az őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával állítják elő, amelyet többnyire tölgyfahordóban érlelnek. A gabona fajtától függően készülhet árpából, árpamalátából, rozsból, rozsmalátából, búzából, kukoricából vagy ezek keverékéből.
A whiskey szó a usquebaugh alakból rövidült, amely jövevényszó az angolban, az ír nyelv uisce beatha és a skót gael nyelv uisge beatha kifejezésből ered, amelyek jelentése "az élet vize". Így ez ugyanaz a kifejezés, amit például Franciaországban alkalmaztak a lepárolt mámorító italokra a középkorban: a latin aqua vītae illetve a francia l'eau de vie. Írországban először egy krónika, a Clonmacnoise-i annales említi a whiskyt az 1405-ös évnél, miszerint ekkor egy király belehalt abba, hogy túl sok aqua vītae-t ivott. Skóciában az első írásos bizonyíték 1494-ból való, amikor az adólisták szerint egy John Cor nevű szerzetesnek a király parancsára aqua vītae készítése céljából malátát utaltak ki.
Manapság rengeteg országnak vannak whiskyjei: a skótoknak, az íreknek, japánoknak, kanadaiaknak, amerikaiaknak, walesieknek, indiaiaknak, németeknek, franciáknak, svédeknek, oroszoknak.
Hakushu whisky
A hagyományos japán szeszesitalok a kuchikami és a sake voltak. 1854-ben Matthew C. Perry sorhajókapitány a császári udvar részére egy hordó és még 110 gallon whiskyt vitt magával, amikor kereskedelmi szerződést kötött Japánnal. Ez megnyitotta a Japán piacot a külföldi áruk előtt. A XIX. század második felében ezután kezdtek külföldi italokat importálni, és a gyógyszerüzletekben nyugati módra szeszt is főzni. 1871-ben Yokohama Yamashita városrészében nyílt meg az első nagyobb szeszfőzde.
1888-tól Oszakában Konishi Gisuke készített "whiskyt", brandyt és sört. Itt dolgozott unokaöccse, Torii Shinjiro. Taketsuru Masataka a nagy alkoholgyártónál, a Settsu Shuzonál kezdte pályafutását, ami egy leírás szerint kezdetben mesterséges szeszek, valamint cukor, fűszerek, ízanyagok és illatszerek varázslatos keverését jelentette.
Hibiki whisky
1923 októberében, egy hónappal a Tokiót és Yokohamát leromboló földrengés után Torii Shinjiro Kiotó és Oszaka között vásárolt földet és felépítette a Yamazaki lepárlót, a későbbi Suntory-t és Japán első valódi whiskylepárlóját. Vezetőmenedzsere Taketsuru Masataka lett, aki 1934-ben önállósította magát, és Hokkaidó szigetén Yoichiben vásárolt földet és lepárlót épített, aminek neve a városéval egyezett meg. Ez lett a későbbi Nikka lelke, a Suntory legnagyobb riválisa. Taketsuru első saját whiskyjét 1940-ben dobta piacra.
Nikka whisky
A japán whisky
A japán whisky a single malt (egyszerű malátából készült) skót whiskyre hasonlít, bár van példa blended (kevert) japán whiskyre is. Az árpamalátát égetőkemencében szárítják, nagyon kevés tőzeg adagolásával, a cefrét kisüsti módszerrel párolják. Hosszú ideig úgy gondolták, hogy a skót típusú whisky, ha nem Skóciában készül, akkor sokkal gyengébb minőségű, de vakkóstolással végrehajtott összehasonlítások (Whisky Magazine) azt mutatták, hogy nincs minőségbeli különbség, sőt néhány márka (nevezetesen a Yoichi és a Yamazaki) felülmúlták pontszámban skót megfelelőjüket.
"Az ízek közt van áttetszés," - írja Broom - "a skót whiskyben ezek csodás összetett keverékét érzed, és időnként olyan, mintha kirepülne és belédmarna mindenfelől. Japánban kicsit jobban ügyelnek az ízekre." A szakértők szerint ez köszönhető Japán klímájának (a meleg, párás nyarak és a hideg telek), amelyek gyorsítják és lassítják az érlelést, s egyedi ízt kölcsönöznek neki. Ugyanakkor fontos tényező a japán víz is, amely az európaival ellentétben kevesebb ásványi anyagot tartalmaz.
"Jég dupla whiskyvel" - énekelhetné Charlie, ha ezt látná.
Japán 10 whiskylepárlója:
- Yamazaki: oszakai/kiotói, a Suntory tulajdona
- Hakushu: yamanashi-i, a Suntory tulajdona
- Yoichi: yoichi-i, a Nikka tulajdona (ami az Asahi Szeszfőzde része)
- Sendai/Miyagikyo: sendai-i, a Nikka tulajdona
- Fuji-Gotemba: shizuokai, a Kirin tulajdona
- Karuizawa: karuizawai, a Mercian tulajdona (ami a Kirin része)
- Hanyu: saitamai. Ismert még mint Chichibu vagy Golden Horse. 2004-ben bezárt.
- Chichibu: chichibui. A Hanyu szeszfőzde újranyitása. Működik 2008 óta.
- Shinshu: Nagano prefektúrabeli, a Hombo tulajdona.
- White Oak: hyogoi, az Eigashima Shuzou tulajdona.
Forrás:
Time Travel - Japanese Whisky: Roll Out the Barrel by C. JAMES DALEWikipédia
Téma: [2011.08.23] Feltörőben a japán whisky
|
|
De megkóstolnám
|
|
2011.08.24 22:22 00 / | |
|
|
riczsilver írta: Dava írta: A lényeg, hogy 8-15 eFt körül lehet venni, több féle is van, szóval hajrá!Szerintem az nem olyan drágaNa nem azt mondom, hogy ezt kell inni víz helyett, de egy fekete címkés Johnnie is 9 ezer forint Ahhoz hasonlítva nem vészes. |
|
2011.08.25 18:20 00 / |