Yamazaki whisky
Nagy dilemma tárgya szokott lenni, hogy írjuk helyesen: whisky vagy whiskey. Igazság szerint mindkettő helyes írásmód, ugyanis az előbbi a skót és kanadai, az utóbbi az ír és amerikai típusú márkákra utal. A whiskyt az őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával állítják elő, amelyet többnyire tölgyfahordóban érlelnek. A gabona fajtától függően készülhet árpából, árpamalátából, rozsból, rozsmalátából, búzából, kukoricából vagy ezek keverékéből.
A whiskey szó a usquebaugh alakból rövidült, amely jövevényszó az angolban, az ír nyelv uisce beatha és a skót gael nyelv uisge beatha kifejezésből ered, amelyek jelentése "az élet vize". Így ez ugyanaz a kifejezés, amit például Franciaországban alkalmaztak a lepárolt mámorító italokra a középkorban: a latin aqua vītae illetve a francia l'eau de vie. Írországban először egy krónika, a Clonmacnoise-i annales említi a whiskyt az 1405-ös évnél, miszerint ekkor egy király belehalt abba, hogy túl sok aqua vītae-t ivott. Skóciában az első írásos bizonyíték 1494-ból való, amikor az adólisták szerint egy John Cor nevű szerzetesnek a király parancsára aqua vītae készítése céljából malátát utaltak ki.
Manapság rengeteg országnak vannak whiskyjei: a skótoknak, az íreknek, japánoknak, kanadaiaknak, amerikaiaknak, walesieknek, indiaiaknak, németeknek, franciáknak, svédeknek, oroszoknak.
Hakushu whisky
A hagyományos japán szeszesitalok a kuchikami és a sake voltak. 1854-ben Matthew C. Perry sorhajókapitány a császári udvar részére egy hordó és még 110 gallon whiskyt vitt magával, amikor kereskedelmi szerződést kötött Japánnal. Ez megnyitotta a Japán piacot a külföldi áruk előtt. A XIX. század második felében ezután kezdtek külföldi italokat importálni, és a gyógyszerüzletekben nyugati módra szeszt is főzni. 1871-ben Yokohama Yamashita városrészében nyílt meg az első nagyobb szeszfőzde.
1888-tól Oszakában Konishi Gisuke készített "whiskyt", brandyt és sört. Itt dolgozott unokaöccse, Torii Shinjiro. Taketsuru Masataka a nagy alkoholgyártónál, a Settsu Shuzonál kezdte pályafutását, ami egy leírás szerint kezdetben mesterséges szeszek, valamint cukor, fűszerek, ízanyagok és illatszerek varázslatos keverését jelentette.
Hibiki whisky
1923 októberében, egy hónappal a Tokiót és Yokohamát leromboló földrengés után Torii Shinjiro Kiotó és Oszaka között vásárolt földet és felépítette a Yamazaki lepárlót, a későbbi Suntory-t és Japán első valódi whiskylepárlóját. Vezetőmenedzsere Taketsuru Masataka lett, aki 1934-ben önállósította magát, és Hokkaidó szigetén Yoichiben vásárolt földet és lepárlót épített, aminek neve a városéval egyezett meg. Ez lett a későbbi Nikka lelke, a Suntory legnagyobb riválisa. Taketsuru első saját whiskyjét 1940-ben dobta piacra.
Nikka whisky
A japán whisky
A japán whisky a single malt (egyszerű malátából készült) skót whiskyre hasonlít, bár van példa blended (kevert) japán whiskyre is. Az árpamalátát égetőkemencében szárítják, nagyon kevés tőzeg adagolásával, a cefrét kisüsti módszerrel párolják. Hosszú ideig úgy gondolták, hogy a skót típusú whisky, ha nem Skóciában készül, akkor sokkal gyengébb minőségű, de vakkóstolással végrehajtott összehasonlítások (Whisky Magazine) azt mutatták, hogy nincs minőségbeli különbség, sőt néhány márka (nevezetesen a Yoichi és a Yamazaki) felülmúlták pontszámban skót megfelelőjüket.
"Az ízek közt van áttetszés," - írja Broom - "a skót whiskyben ezek csodás összetett keverékét érzed, és időnként olyan, mintha kirepülne és belédmarna mindenfelől. Japánban kicsit jobban ügyelnek az ízekre." A szakértők szerint ez köszönhető Japán klímájának (a meleg, párás nyarak és a hideg telek), amelyek gyorsítják és lassítják az érlelést, s egyedi ízt kölcsönöznek neki. Ugyanakkor fontos tényező a japán víz is, amely az európaival ellentétben kevesebb ásványi anyagot tartalmaz.
"Jég dupla whiskyvel" - énekelhetné Charlie, ha ezt látná.
Japán 10 whiskylepárlója:
- Yamazaki: oszakai/kiotói, a Suntory tulajdona
- Hakushu: yamanashi-i, a Suntory tulajdona
- Yoichi: yoichi-i, a Nikka tulajdona (ami az Asahi Szeszfőzde része)
- Sendai/Miyagikyo: sendai-i, a Nikka tulajdona
- Fuji-Gotemba: shizuokai, a Kirin tulajdona
- Karuizawa: karuizawai, a Mercian tulajdona (ami a Kirin része)
- Hanyu: saitamai. Ismert még mint Chichibu vagy Golden Horse. 2004-ben bezárt.
- Chichibu: chichibui. A Hanyu szeszfőzde újranyitása. Működik 2008 óta.
- Shinshu: Nagano prefektúrabeli, a Hombo tulajdona.
- White Oak: hyogoi, az Eigashima Shuzou tulajdona.
Forrás:
Time Travel - Japanese Whisky: Roll Out the Barrel by C. JAMES DALEWikipédia
Téma: [2011.08.23] Feltörőben a japán whisky
adminyon
|
|
Hír dátuma: 2011.08.23. 09:50
|
|
2011.08.23 9:50 00 / | |
Offline
|
|
Személy szerint végigkóstolnám az összeset, csak hát annyi pénzem nincs. Az egyiknek az üvegje cirka 840 dolcsiba fáj és ő a legdrágább, akit láttam, a többiek még az 500 dolcsit se súrolják. A zugpiának felfogható változat meg a 80-at sem éri el.
Bár igaz... rég whiskyztem/whiskeyztem egy jót... lehet venni kéne egy üveggel a jobbfajtából. |
|
2011.08.23 10:13 / utoljára módosítva: 2011.08.23 10:13 00 / | |
|
|
Maradok az írnél, esetleg kis skót. Érdekes ez is, de nem cserélném le a Tullamore Dew-t vagy a Johnnie Walker-t.
/Én pénteken ittam kis Johnnie-t két haverommal, még maradt is az üveg alján, hiába, 1 liter 3 főre.../ |
|
2011.08.23 10:26 00 / | |
|
|
Tavaly karácsonyra megleptem magamat egy Yamazaki whiskey-vel. Nagyon finom, igaz az ára is magas.
|
|
2011.08.23 10:30 00 / | |
|
|
Nem is gondoltam, volna, hogy van japó whisky is! Megkóstolnám csak a hecc kedvéért, bár én inkább a rumot kedvelem (főleg forralt borral, jó fűszeresen)
SPOILER! Na de egy jó gyümölcspálinka mellett véleményem szerint minden külföldi rövidital elbújhat, legyen az fűből, fából, kaktuszból vagy krumpliból. |
|
2011.08.23 10:34 00 / | |
|
|
Hát én szívesen megkóstolnám, bár nem vagyok nagy Whisky rajongó. Kell inni 1-2 üveggel, hogy hozzá szokjak, de akkor már jó. (persze nem egyszerre) XD
|
|
2011.08.23 10:44 00 / | |
|
|
hír szövege írta: Hiszitek vagy sem, már nagyon hosszú ideje létezik japán whisky. 4 Miután az elmúlt években... |
|
2011.08.23 11:42 / utoljára módosítva: 2011.08.23 11:52 00 / | |
Offline
|
|
SinistraD írta: hír szövege írta: Hiszitek vagy sem, már nagyon hosszú ideje létezik japán whisky. 4 Miután az elmúlt években... |
|
2011.08.23 11:57 00 / | |
|
|
Szívesen meg kóstolnám mert szeretem a whiskey-t. És amúgy is kíváncsi vagyok milyen lehet a japán verzió így ha nem szeretném a whiskkey-t akkor is meg kóstolnám
|
|
2011.08.23 12:16 00 / | |
|
|
riczsilver írta: SinistraD írta: hír szövege írta: Hiszitek vagy sem, már nagyon hosszú ideje létezik japán whisky. 4 Miután az elmúlt években...Amúgy szerintem nem meglepő hogy a japánok a whiskey-t/whisky-t is "honosították", azon se lepődnék meg ha a következő ilyen hír a magyar pálinka japánosításáról szólna... |
|
2011.08.23 12:41 00 / |