Téma: Japán ételek, italok
Offline
|
|
Hálás köszönet MaRtin, lesz mit főzni
|
|
2010.09.16 21:57 00 / | |
moderátor
|
Offline
|
Rafanir írta: Hálás köszönet MaRtin, lesz mit főzni |
|
2010.09.16 22:10 00 / | |
Offline
|
|
Na megcsináltam életem első Ramenét és őszintén szólva remekül sikerült. Sokkal jobb volt mint amire számítottam, bár egy órával később valamiért erős gyomorfájást kaptam tőle de még így is megérte
Majd kísérletezgetek a bonyolultabb receptekkel is ha lesz több hozzávaló |
|
2010.10.16 15:10 00 / | |
|
|
Sziasztok! Szeretnék érdeklődni hogy ismeri-e közületek valaki a nattót (erejesztett szójabab)? Evett már közületek olyat valaki? Ha igen, mik a tapasztalatai? Lehet kapni ilyet Budapesten?
|
|
2011.09.12 19:34 00 / | |
|
|
Én már ettem. Eleinte elég nehéz volt megbirkózni azzal a nyálkás anyaggal ami a babot borítja. Három fajta nattót ettem idáig. A legelsőnek olyan volt a szaga, mint az állott szemét és az ammónia keveréke. Az íze annyira nem jellemző, lisztes, egyébként olyan mint a szaga. Mondjuk én annyira nem viszolygok a rossz szagú ételektől (kivéve ha romlott és azért büdös), hiszen a pálpusztait is szeretem. De próbáld úgy megenni a a pálpusztait, hogy sűrű takonnyal nyakon öntöd. Ugyanis ez a nattó. Eleinte elég nehezen tudtam legyömöszölni a torkomon azt a nyálkás gezemicét. De ez nem tántorított el attól, hogy tovább kísérletezzem. Ki akartam próbálni, hogy lehet ehetőbb állagúvá varázsolni ezt az egyébként nem fehér embernek való ételt. Ezért vettem egy másfajtát. Ez a fajta már négy adagos csomagba volt szeparálva. A japánok nagyon sokfajta elkészítési módját ismerik a nattónak. Teszik levesbe, főétel mellé köretnek, kajába keverve vagy sima rizzsel de akár még desszertbe is. Úgy voltam, hogy a hagyományos felállásnál maradok. Mivel az elsőnél nem volt itthon újhagyma, ezért most tettem bele, hogy legalább az ízét elnyomja. Raktam bele ezen felül még pluszba szójaszószt és dijoni mustárt. Így viszont egészen finom lett. Egyébként ennek a fajtának már nem volt olyan intenzív szaga. Inkább olyan sajtszerű. Ezért az újhagymát is elhagytam egy idő után (az ugyanis büdösebb). A gyakorlottabbak tojást is tesznek bele, bár én ezt hanyagoltam, hiszen már alapból görcsölt tőle a gyomrom. Legalább is eleinte. Most már nem. A japánoknál ez egy tradicionális étel (mint nálunk a reggeli pirítós). Mivel jótékony hatással van a szervezetre a benne lévő K2 vitamin miatt. Úgy tudom, hogy a terhes nőknek ajánlják is a fogyasztását. Jelenleg ott tartok, hogy minden nap eszem egyet (többnyire étkezés előtt). Úgy rákattantam, mint az anyatejre! Azonban nem ajánlom senkinek, csak ha önhatározásból rászánná magát. Ugyanis az ember vagy szereti a nattót vagy utálja.
De ha bárki kísérletezni akarna, az itt megtalálhatja: http://japanbolt.hupont.hu/ |
|
2011.10.02 15:10 00 / | |
|
|
Valaki megtudja nekem mondani, hogy mi az a giseyaki, és katsura-muki?
|
|
2012.09.16 17:53 00 / | |
Offline
|
|
Valaki csinált már Taiyakit?
Úgy csinálnék egyser, vagy akár többször is, mert egyszerűen "tetszik" ez a süti. A belsejébe raknék epres milkát. Csak az a baj hogy hal alakú formám nincs. Maximum a játékboltba elmegyek, és veszek egy homokozó szettet, amiben van hal alak is. xd |
|
2012.09.16 19:07 00 / | |
|
|
Gondoltam csinálok Onigirit, volt hozzá minden ami kell a receptek alapján.
Hát, lehet nem kellett volna. Ettem már japán kaját, sushit is meg egyéb vízi élőlényeket egy japán kajáldában ott sütötték őket előttem, szóval gondoltam kipróbálom ezt is mert a sushi az ízlett. De mint mondtam lehet nem kellett volna. Amikor beleharaptam az elsőbe, rögtön rámjött a hányinger... Nem tudom mitől. Lehet valamit elrontottam benne? Valahogy egyáltalán nem olyan volt mint elvárná az ember a rizstől. Vagy lehet a nori szaga? Hát az is hihetetlen büdös ha nedvesség érte. Ahogy felszált a szaga, attól is a hányinger kerülgetett. Pedig mint mondtam sushit már ettem és az is norival van összefogva, de ott nem volt ilyen gondom. Minden esetre ezt szerintem hanyagolom. Lehet én csesztem el, lehet a hozzávalók voltak rosszak, vagy lehet egyszerűen nem az én szájízemre tervezték. |
|
2013.09.02 18:47 00 / | |
Offline
|
|
Én meg a mitarashi dangoval jártam így. :'D Olyan kis gusztának tűnt így képről, találam is egy jónak tűnő receptet magyarul, mindent a leírás szerint csináltam, de a végeredmény... finoman szólva is , holott volt már dolgom a konyhában.
Kezdjük ott, hogy a szójaszósz, mint olyan, nekem már eleve gyanús volt, még ismeretlenül is, amikor megéreztem az ízét és a szagát, akkor méginkább. Egy pálcikányit hősiesen legyűrtem belőle, de soha többet. Ahogy azok az íze-bűzetlen, édes ragacsos tésztagolyók a számba kerültek... Gondolom mondanom sem kell, hogy a kész "műremek" maradéka a kukában végezte. Kíváncsi lennék, hogy alapból ilyen gagyi és jellegtelen-e, vagy csak az én európai étkekhez szokott gyomrom nem tudta bevenni, esetleg én szúrtam el valamit, de nagyon? A kész öntet nekem kapásból épp hogy csak végigfolyt a golyókon, de nem akart megtapadni rajtuk. Nekem ez az "addig főzzük, míg szirupos nem lesz", nem elég konkrét, mint említettem, nem vagyok már kezdő, de azért ennyi rutinom még nincs. Inkább adtak volna meg konkrét főzési időt. A másik dolog meg a szójaszósz minősége. A tescos valóban alkalmatlan lenne erre a feladatra? Mert ez tele van nyomva mindenféle, hadd ne mondjam mikkel, míg egy-egy drágább márkájú szójaszósz valóban csak azokat az összetevőket tartalmazza (a címke szerint), amit alapból kellene. Valaki esetleg, akinek van tapasztalata dango-készítés terén? Mit ronthattam el? Én a tescos szójaszószra gyanakszom... Mindenesetre továbbra is nyitott vagyok a japán konyha iránt, az édességekből azonban egy időre kiábrándultam (a mochival próbálkoztam még, az például csokival egész jó volt, de őszintén szólva attól sem dobtam hátast). A gyozát, a sushit meg a rament viszont szíves-örömest megkóstolnám. |
|
2013.09.02 19:29 00 / | |
|
|
A dango az nem édesség? Mert így ezt látva valahogy nem passzol a szójaszósszal:D
Még csak Tescosat kóstoltam, de magában undorító íze van. Az Onigirihez a tonhalba kevertem kicsit, ott úgy jó volt, de pl sushira tettem, az úgy nagyon rossz volt. Lehet az eredeti japán jobb lenne, de én nem tudom elképzelni, hogy bármit is mártogatok bele, főleg nem édességet. Inkább csokiba:) |
|
2013.09.03 2:23 00 / |