párolt, chilis káposzta (chili pickled cabbage, kimchi)
a legfontosabb dél-koreai étkek egyike; chilibe áztatott kínai kel és retek az alap, ehhez szoktak egyéb zöldségeket is adni; annyira alap, hogy az éttermek nagy része ingyen tálalja - feltéve, hogy eszel azért mást is
a legfontosabb dél-koreai étkek egyike; chilibe áztatott kínai kel és retek az alap, ehhez szoktak egyéb zöldségeket is adni; annyira alap, hogy az éttermek nagy része ingyen tálalja - feltéve, hogy eszel azért mást is
grillezett sertéshasaalja (grilled pork belly, samgyeopsal)
a sertés nem épp a könnyű étkezést szolgálja, de isteni íze van; a hasaaljából vágnak vékony csíkokat, azt grillezik meg fokhagymával az elengedhetetlen chilivel, és általában salátával fogyasztják
a sertés nem épp a könnyű étkezést szolgálja, de isteni íze van; a hasaaljából vágnak vékony csíkokat, azt grillezik meg fokhagymával az elengedhetetlen chilivel, és általában salátával fogyasztják
pulgogi (pork bulgogi, daeji bulgogi)
egy másik, híres, dél-koreai specialitás a pulgogi; eredetileg marhából készül, de sertésből vagy csirkéből is süthetik; vékony csíkokra vágják, majd sütés előtt édes szójaszószban pácolják rengeteg fokhagymával és szezámolajjal
egy másik, híres, dél-koreai specialitás a pulgogi; eredetileg marhából készül, de sertésből vagy csirkéből is süthetik; vékony csíkokra vágják, majd sütés előtt édes szójaszószban pácolják rengeteg fokhagymával és szezámolajjal
koreai BBQ (Korean barbecue, gogigui)
szintén egy nagyon elterjedt ételről van szó, melynél ugyancsak lehet marhát, sertést vagy csirkét használni; semmi nagy trükk nincs benne, egyszerűen az éttermeknél a beépített vagy hordozható grillen sütik meg a húst a vendégek - meg még amit enni szeretnének hozzá; érdekesség, hogy nem lehet csak 1 tányérral rendelni: minimum 2-t kell és ugyanabból a fajtából
szintén egy nagyon elterjedt ételről van szó, melynél ugyancsak lehet marhát, sertést vagy csirkét használni; semmi nagy trükk nincs benne, egyszerűen az éttermeknél a beépített vagy hordozható grillen sütik meg a húst a vendégek - meg még amit enni szeretnének hozzá; érdekesség, hogy nem lehet csak 1 tányérral rendelni: minimum 2-t kell és ugyanabból a fajtából
másnaposság elleni pörkölt (hangover stew, haejangguk)
cserépedényben tálalják; rengeteg fajtája létezik; a neve elég beszédes, de nem csak erre illik: majd' minden leves vagy levesszerű étel másnaposság ellen lett kitalálva odaát; szárított kínai kel, az elmaradhatatlan chili és természetesen hús is kell hozzá (néhány fajtába simán kell, pl. véres hurka)
cserépedényben tálalják; rengeteg fajtája létezik; a neve elég beszédes, de nem csak erre illik: majd' minden leves vagy levesszerű étel másnaposság ellen lett kitalálva odaát; szárított kínai kel, az elmaradhatatlan chili és természetesen hús is kell hozzá (néhány fajtába simán kell, pl. véres hurka)
lágy tofupörkölt (soft tofu stew, sundubu jjigae)
nagyon ízletes étel, melyet nagyon lágy tofuból készítenek, néhány falatnyi tengeri herkentyűt is tesznek bele, plusz kimchit is, szóval garantált a függőség, meg szokták koronázni az egészet egy tojással; rizzsel tálalják meg némi zöldséggel
nagyon ízletes étel, melyet nagyon lágy tofuból készítenek, néhány falatnyi tengeri herkentyűt is tesznek bele, plusz kimchit is, szóval garantált a függőség, meg szokták koronázni az egészet egy tojással; rizzsel tálalják meg némi zöldséggel
vegyes tenger, gyümölcsei pörkölt (mixed seafood stew)
az egyik legízletesebb, leggazdagabb chilis pörköltet a tenger gyümölcseiből készítik
az egyik legízletesebb, leggazdagabb chilis pörköltet a tenger gyümölcseiből készítik
kimchi pörkölt (kimchi jjigae)
a kimchiből is van pörkölt, és nagyon népszerű odaát, ráadásul olcsó is
a kimchiből is van pörkölt, és nagyon népszerű odaát, ráadásul olcsó is
halpörkölt (fish stew, saengseon jjigae)
a hal sem úszta meg szárazon, mert ebből is készül pörkölt, természetesen kimchi alappal; nem szokták a szálkát eltávolítani főzés előtt
a hal sem úszta meg szárazon, mert ebből is készül pörkölt, természetesen kimchi alappal; nem szokták a szálkát eltávolítani főzés előtt
fűszeres, rázva pirított polip (spicy stir fried octopus, nakji bokkeum)
Dél-Koreában imádják a polipokat (az élő polip fogyasztása különösen népszerű); ezt a fajtát természetesen chilivel készítik és sok zöldséget adnak a feldarabolt, rázva pirított polipokhoz
Dél-Koreában imádják a polipokat (az élő polip fogyasztása különösen népszerű); ezt a fajtát természetesen chilivel készítik és sok zöldséget adnak a feldarabolt, rázva pirított polipokhoz
marhacsont leves (ox bone soup, seolleongtang)
alacsony hőfokon órákig párolják a marhacsontot, majd vékonyra szeletelt hagymával, marhahússal és vékony tésztával tálalják; fűszerezetlenül készítik, mert a vendég utólag, saját magának ízesíti (só, bors, chili, plusz hagyma az asztalon)
alacsony hőfokon órákig párolják a marhacsontot, majd vékonyra szeletelt hagymával, marhahússal és vékony tésztával tálalják; fűszerezetlenül készítik, mert a vendég utólag, saját magának ízesíti (só, bors, chili, plusz hagyma az asztalon)
forró, vegyes rizs (hotpot mixed rice, dolsot bibimbap)
a bibimbap (vegyes rizs) iszonyatosan népszerű utcai étel odaát; ennél a fajtánál a tál az, ami iszonyat forró (valamilyen kőből készül), szóval bármi kerül bele, az istenesen sistereg; megolajozzák az tálkát, hogy ne tapadjon bele semmi; az alap természetesen rizs, amihez hirtelen sült zöldségeket, egy tojást, sült húst (általában marha), pirított hínárdarabokat és chilit(!!!) adnak, majd jól összekeverik az egészet és megszórják szezámmaggal (tényleg érdemes keverni, különben megpörkölődik)
a bibimbap (vegyes rizs) iszonyatosan népszerű utcai étel odaát; ennél a fajtánál a tál az, ami iszonyat forró (valamilyen kőből készül), szóval bármi kerül bele, az istenesen sistereg; megolajozzák az tálkát, hogy ne tapadjon bele semmi; az alap természetesen rizs, amihez hirtelen sült zöldségeket, egy tojást, sült húst (általában marha), pirított hínárdarabokat és chilit(!!!) adnak, majd jól összekeverik az egészet és megszórják szezámmaggal (tényleg érdemes keverni, különben megpörkölődik)
hidegen tálalt, vegyes rizs (cold bibimbap)
ez majdnem ugyanaz a bibimbap, mint az előző, csak ezt általában hideg fémtálban tálalják, szóval nem fenyeget az égési sérülés veszélye
ez majdnem ugyanaz a bibimbap, mint az előző, csak ezt általában hideg fémtálban tálalják, szóval nem fenyeget az égési sérülés veszélye
gőzölt mandu gombóc (steamed mandu dumplings, Jjinmandu)
szinte ugyanaz, mint a gyoza Japánban, vagy a jiaozi Kínában: gőzön főtt gombóc, melyet (sertés)hússal és különféle zöldségekkel töltenek meg (pl.: répa, hagyma, káposzta)
szinte ugyanaz, mint a gyoza Japánban, vagy a jiaozi Kínában: gőzön főtt gombóc, melyet (sertés)hússal és különféle zöldségekkel töltenek meg (pl.: répa, hagyma, káposzta)
olajban sült mandu (deep fried mandu, yaki mandu)
az előzőben olvasott gombócot kirántják és szójaecettel tálalják
az előzőben olvasott gombócot kirántják és szójaecettel tálalják
tészta jeges levesben (noodles in ice soup, mul naengmyeon)
konkrétan jégbe ágyazva tálalják; az ehhez használt hajdinatészta eredetileg Észak-Koreából származik (a koreai háború után kettő fajta leves is onnan jött át, az egyik ez, a másik a következő); tesznek még rá zöldségeket, húst és egy tojást
konkrétan jégbe ágyazva tálalják; az ehhez használt hajdinatészta eredetileg Észak-Koreából származik (a koreai háború után kettő fajta leves is onnan jött át, az egyik ez, a másik a következő); tesznek még rá zöldségeket, húst és egy tojást
vegyes, hideg tészta (mixed cold noodles, bibim naengmyeon)
igazából egy kimchi ízű jeges "levesben" tálalt vékony tészta sok-sok zöldséggel és egy tojással (ez volt a másik leves, ami északi szomszédjuktól ered)
igazából egy kimchi ízű jeges "levesben" tálalt vékony tészta sok-sok zöldséggel és egy tojással (ez volt a másik leves, ami északi szomszédjuktól ered)
kimchis, sült rizs (kimchi fried rice, kimchi bokkeumbap)
Dél-Korea ikonikus ételét, a kimchit sütik össze hússal és rizzsel, majd tojást ütnek rá és pirított hínárral szórják meg, a tetejére pedig szezámmagot hintenek
Dél-Korea ikonikus ételét, a kimchit sütik össze hússal és rizzsel, majd tojást ütnek rá és pirított hínárral szórják meg, a tetejére pedig szezámmagot hintenek
sült, édesburgonya-tészta (fried sweet potato noodles, japchae)
édesburgonyából készült, rázva pirított tésztát kell elkeverni répa-, uborka- hagyma- és gombaszeletekkel, illetve hús is kerülhet bele; a sütéshez szezámolajat használnak és a végén szezámmaggal hintik meg
édesburgonyából készült, rázva pirított tésztát kell elkeverni répa-, uborka- hagyma- és gombaszeletekkel, illetve hús is kerülhet bele; a sütéshez szezámolajat használnak és a végén szezámmaggal hintik meg
mung babos palacsinta (mung bean pancake, bindaetteok)
Dél-Korea kifogyhatatlan a palacsintás ötleteiből; odaát ezek nem édes ételek, hanem bizony sósak, rengeteg hozzávalóval készül, és bődületes mennyiségű olajban sütik; a képen látható palacsinta mung babból készült, melybe zöldhagymát és mi mást, mint kimchit sütöttek bele; vinaigrette mártással (francia öntet) tálalják
Dél-Korea kifogyhatatlan a palacsintás ötleteiből; odaát ezek nem édes ételek, hanem bizony sósak, rengeteg hozzávalóval készül, és bődületes mennyiségű olajban sütik; a képen látható palacsinta mung babból készült, melybe zöldhagymát és mi mást, mint kimchit sütöttek bele; vinaigrette mártással (francia öntet) tálalják
koreai, véres hurka (Korean blood sausage, soondae)
igen, odaát is készül, és irtó büszkék rá; a trükkje ugyanaz, mint nálunk: kerítesz hozzá fűszereket, rizst, illetve az elmaradhatatlan sertésvért, és már tömheted is a beleket
igen, odaát is készül, és irtó büszkék rá; a trükkje ugyanaz, mint nálunk: kerítesz hozzá fűszereket, rizst, illetve az elmaradhatatlan sertésvért, és már tömheted is a beleket
polipos vegyestál (octopus mixed plate)
mint a csirkefalatok, csak polipból; rázva pirított, erősen fűszerezett polip, szintén agyonfűszerezett jégcsapretek, rizzs és gimbap kell hozzá, meg természetesen az unásig emlegetett kimchi
mint a csirkefalatok, csak polipból; rázva pirított, erősen fűszerezett polip, szintén agyonfűszerezett jégcsapretek, rizzs és gimbap kell hozzá, meg természetesen az unásig emlegetett kimchi
gimbap
a japán musubi dél-koreai változata, és az egyik legkedveltebb étel náluk; szusirizsből készül, melyet néhány pácolt, koreai zöldségfélével, spenóttal és sonkával töltenek meg, majd a szokásos módon körbetekerik moszattal
a japán musubi dél-koreai változata, és az egyik legkedveltebb étel náluk; szusirizsből készül, melyet néhány pácolt, koreai zöldségfélével, spenóttal és sonkával töltenek meg, majd a szokásos módon körbetekerik moszattal
csirkenyárs (chicken skewers, dakkochi)
jól megáztatják a nyársra húzott csirkét és zöldségeket chiliszószban, hogy a szemed is kisüljön^^
jól megáztatják a nyársra húzott csirkét és zöldségeket chiliszószban, hogy a szemed is kisüljön^^
koreai, kísérő ételek (Korean side dishes, banchan)
rengeteg fajta kísérő étel (pancshan) van náluk is, egyik állandó eleme (sosem találjátok ki) a KIMCHI!! xD; emellett tényleg számos egyéb alapanyagból, pl.: nyers rákból, gyomnak tartott növényekből, vagy dísznövényekből is készítenek különféle ételeket
rengeteg fajta kísérő étel (pancshan) van náluk is, egyik állandó eleme (sosem találjátok ki) a KIMCHI!! xD; emellett tényleg számos egyéb alapanyagból, pl.: nyers rákból, gyomnak tartott növényekből, vagy dísznövényekből is készítenek különféle ételeket
csavart krumpli (tornado potatoes)
ugyanúgy készül, mint mindenhol, plusz dobnak rá mindenki kedvenc ízfokozójából, a Na-glutamátból is, sőt gyakran a pálcikára előbb virslit húznak, és aköré tekeredik a krumpli
ugyanúgy készül, mint mindenhol, plusz dobnak rá mindenki kedvenc ízfokozójából, a Na-glutamátból is, sőt gyakran a pálcikára előbb virslit húznak, és aköré tekeredik a krumpli
ragacsos, olajban sült falatok (gooey deep fried snack, hotteok)
sós és édes verziója is létezik; a sós, ropogós, ragacsos, vékony tésztába üvegtésztát és fokhagymás sertéshúst töltenek
sós és édes verziója is létezik; a sós, ropogós, ragacsos, vékony tésztába üvegtésztát és fokhagymás sertéshúst töltenek
koreai tempura (Korean tempura, twigim)
különféle zöldségeket, polipot és rizst tesznek vastag, palacsintaszerű tésztába, és ropogósra sütik az egészet bő olajban
különféle zöldségeket, polipot és rizst tesznek vastag, palacsintaszerű tésztába, és ropogósra sütik az egészet bő olajban
Téma: [2018.07.21] 28 koreai finomság
munkatárs
|
Offline
|
Hír dátuma: 2018.07.21. 09:51
A legtöbb honlap, szakácsos oldal pörköltnek írta a koreai stew-t is, én pedig elhiszem nekik. |
|
2018.07.21 9:51 / utoljára módosítva: 2018.07.21 9:52 00 / | |
|
|
Összefut a nyál a számban
|
|
2018.07.21 10:23 / utoljára módosítva: 2018.07.21 10:24 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
Ú, de gyönyörűek! A csavart krumplit és a kimchi pörköltet tuti felfalnám pár pillanat alatt.
|
|
2018.07.21 10:42 00 / | |
|
|
mindegyiket kóstolnám..már csak az érdekesség kedvéért is
|
|
2018.07.21 10:56 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
Ma akartam csinálni kimchit, mert iszonyat gusztán néz ki, erre kiderült, hogy 2-5 napig kéne érlelni... xD
Szóval most csináltunk bibimbapot, és nem teszünk bele kimchit. xD |
|
2018.07.21 11:51 00 / | |
Offline
|
|
Olyan guszták, úgy megkostólnám az összeset🤤🤤
|
|
2018.07.21 12:14 00 / | |
Offline
|
|
Woah! Ezek nagy részét ismerem és néhányat kóstoltam is, nagyon finomak. :3 Sajnos a közelben egyetlen egy koreai/japán étterem van, hozzávalókat, alapanyagokat pedig sehol se lehet beszerezni. Pedig sok mindent én is megcsinálnék. :/
Annyi észrevételem van, hogy hotteok egy édes palacsinta, töltelékként cukros fahéjat, dióféléket szoktak használni. Plusz infó: A szöuli street foodos standoknál a legnépszerűbb sundae recept: Az alvadt sertésvérből, az üvegtésztából és az árpa keverékéből készült tökteléket sertés- vagy szarvasmarha bélbe töltik. Szeletekre vágva tálalják, gyakran csiliszószba mártogatva fogyasztják. Továbbá gyakran rendelnek a sundae néhány szelet májat és/vagy tüdőt Plusz néhány személyes kedvencem. Inkább street food, de mind nagyon nyami: SPOILER! Hodugwaja Gofritésztából készül, ami tömve van vörös azuki bab krémmel, néha néhány szem diót is raknak bele. Télen szokták árulni Gyeran ppang Ez egy olyan téli street food, ami egy kenyér (, ami gyakran készül gofritésztából készül) és a tetején vagy a belsejében van egy egész tojás. |
|
2018.07.21 13:18 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
Kimchit és gimbapot már ettem és (előbbit) imádom. A pulgogi és a hotteok pedig elindította rendesen a nyáltermelésem.
|
|
2018.07.21 18:56 00 / | |
|
|
ÓÓÓ. A Másnaposság pörköltet azt kipróbálnám. Kizárólag olyannak készítik , mint nekem.
|
|
2018.07.21 23:17 00 / | |
Offline
|
|
Fú, én azért vagyok rosszul az ázsia kajáktól, mert mindent 2 liter olajban sütnek meg. Leginkább kínait szoktam enni, de azt is rendesen megküldik szójaszósszal. Legutóbb a tofu olyan mennyiségű szósszal volt felöntve, hogy rendesen azt éreztem egy disznó vagyok, és csak a röfögés hiányzik.
Amit szívesen megkóstolnék: csavart krumpli, csirkenyárs, gimbap, sült édesburgonya-tészta Az ilyen polipos, kolbászos, bőolajos ételektől kiráz a hideg. |
|
2018.07.21 23:49 00 / |