vörösbabos buci (red bean bun)
a legtöbb kínai desszert elengedhetetlen hozzávalója a vörösbab; a krémet különféle alakú gombócokba töltik, majd kigőzölik
a legtöbb kínai desszert elengedhetetlen hozzávalója a vörösbab; a krémet különféle alakú gombócokba töltik, majd kigőzölik
sárkányszakáll édesség (dragon's beard candy)
olyan, mint a vattacukor és természetesen naaaagyon ragacsos, rendkívül látványosan készítik és különféle tölteléket tesznek belé, pl.: csoki, szezám, mogyoró
olyan, mint a vattacukor és természetesen naaaagyon ragacsos, rendkívül látványosan készítik és különféle tölteléket tesznek belé, pl.: csoki, szezám, mogyoró
tojáspudingtorta (egg tarts)
először a portugálok mutatták be a kínaiaknak ezt a sütit; igazából egy pudingos minilepényre kell gondolni, melynek kemény, édes széle van
először a portugálok mutatták be a kínaiaknak ezt a sütit; igazából egy pudingos minilepényre kell gondolni, melynek kemény, édes széle van
tanghulu
Kína egyik legnépszerűbb utcai kajája; felnyársalnak egy rakás almát, belemártják folyékony cukorba, aztán megszárítják; persze sokféle változata van ennek is, lehet kiviből, szőlőből, vagy egyéb felnyársalható gyümölcsből is készíteni
Kína egyik legnépszerűbb utcai kajája; felnyársalnak egy rakás almát, belemártják folyékony cukorba, aztán megszárítják; persze sokféle változata van ennek is, lehet kiviből, szőlőből, vagy egyéb felnyársalható gyümölcsből is készíteni
édes, tojásos buci (sweet egg bun)
a gőzgombócot cukrozott tojássárgájával töltik meg
a gőzgombócot cukrozott tojássárgájával töltik meg
sült durian (deep fried durian, lyoh lyen soo)
dacára annak, hogy a durian valószínűleg a világ legbüdösebb gyümölcse (ki is van tiltva pár kínai reptérről emiatt, és nem szokták puszta kézzel enni), az egyik legkedveltebb nyári csemege; vékony, tésztás kéregben rántják ki
dacára annak, hogy a durian valószínűleg a világ legbüdösebb gyümölcse (ki is van tiltva pár kínai reptérről emiatt, és nem szokták puszta kézzel enni), az egyik legkedveltebb nyári csemege; vékony, tésztás kéregben rántják ki
mandulazselé (almond jelly)
krém színű zselé, általában sárgabarack magból készítik, de mandulából is szokták; vízben kiáztatják jó sok idő alatt, így a magokból a tej kicsapódik, majd hozzáadják a zselét (aztán csak csínján a csonthéjasok magjával, mert a szervezetünk nem valami sikeres a cianidtartalmúak lebontásában)
krém színű zselé, általában sárgabarack magból készítik, de mandulából is szokták; vízben kiáztatják jó sok idő alatt, így a magokból a tej kicsapódik, majd hozzáadják a zselét (aztán csak csínján a csonthéjasok magjával, mert a szervezetünk nem valami sikeres a cianidtartalmúak lebontásában)
hűtött, dinnyés gyümölcssaláta (chilled melon fruit salad)
a golyókat cukros/édes sziruppal vonják be
a golyókat cukros/édes sziruppal vonják be
piña a colada tofu shake
össze kell keverni a tofut, a tejet/szójatejet, a banánt, az ananászt és a kókuszkivonatot
össze kell keverni a tofut, a tejet/szójatejet, a banánt, az ananászt és a kókuszkivonatot
kókusztejben főtt banánszeletek (hot bananas in coconut milk)
hámozz meg két nagy banánt és szeleteld fel őket, közben főzd meg a kókusztejet, adj hozzá cukrot és fahéjat, majd dobáld bele a banánszeleteket; az előkészítést is beleszámolva nagyjából 15 perc alatt kész vagy
hámozz meg két nagy banánt és szeleteld fel őket, közben főzd meg a kókusztejet, adj hozzá cukrot és fahéjat, majd dobáld bele a banánszeleteket; az előkészítést is beleszámolva nagyjából 15 perc alatt kész vagy
kínai mangópuding (chinese mango pudding)
zselatinlapokból vagy zselatinporból szokták készíteni, természetesen érett mangót használnak hozzá, és tejjel vagy kókusztejjel teszik krémessé, cukorral ízesítik
zselatinlapokból vagy zselatinporból szokták készíteni, természetesen érett mangót használnak hozzá, és tejjel vagy kókusztejjel teszik krémessé, cukorral ízesítik
édes, ragacsos rizzsel töltött lótuszgyökér (stuffed lotus root with sweet sticky rice dessert)
nagyon népszerű kínai desszert, mely hidegen vagy melegen is tálalható; a lótusz miatt alapból van egy édeskés íze, de ha nem elég a szájnak, nyugodtan lehet cukrozni, mézzel édesíteni; a lótuszgyökeret ragacsos rizzsel töltik meg
nagyon népszerű kínai desszert, mely hidegen vagy melegen is tálalható; a lótusz miatt alapból van egy édeskés íze, de ha nem elég a szájnak, nyugodtan lehet cukrozni, mézzel édesíteni; a lótuszgyökeret ragacsos rizzsel töltik meg
ragadós torta (sticky cake)
hagyományos óévbúcsúztató desszert, melyet a tűzhely istenének szolgálnak fel, hogy szerencsét hozzon a következő évre; ragacsos rizslisztből készítik és vörösbabkrémmel töltik meg
hagyományos óévbúcsúztató desszert, melyet a tűzhely istenének szolgálnak fel, hogy szerencsét hozzon a következő évre; ragacsos rizslisztből készítik és vörösbabkrémmel töltik meg
sütőtökös palacsinta (pumpkin pancake)
ahogy a neve is mutatja, sütőtökös palacsintáról lesz szó: lisztet, sütőtököt és cukrot kevernek össze, majd pogácsákat formáznak belőle és kisütik olajban
ahogy a neve is mutatja, sütőtökös palacsintáról lesz szó: lisztet, sütőtököt és cukrot kevernek össze, majd pogácsákat formáznak belőle és kisütik olajban
édes levesgombóc (sweet soup balls, tangyuan)
édes levesről van szó, melybe rizsgolyókat és erjesztett rizst tesznek (utóbbi miatt kissé alkoholos^^)
édes levesről van szó, melybe rizsgolyókat és erjesztett rizst tesznek (utóbbi miatt kissé alkoholos^^)
zselés menta (grass jelly)
mentából készítik, melyet kifőznek, keményítőt és sót adnak hozzá, majd zselésítik, de szokták inni is, illetve sűrített tejjel keverik el (ez utóbbi leginkább éttermekben elterjedt)
mentából készítik, melyet kifőznek, keményítőt és sót adnak hozzá, majd zselésítik, de szokták inni is, illetve sűrített tejjel keverik el (ez utóbbi leginkább éttermekben elterjedt)
párolt, mézes körte (steamed pears with honey)
mézzel és datolyával töltik meg a körtét, majd alaposan megpárolják, és melegen tálalják, kb. 35 perc alatt elkészül az előkészítéssel együtt
mézzel és datolyával töltik meg a körtét, majd alaposan megpárolják, és melegen tálalják, kb. 35 perc alatt elkészül az előkészítéssel együtt
fahéjas kókuszszószban főtt banánszeletek (bananas in cinnamon coconut sauce)
kókusztejet, tejszínt és fahéjat kevernek össze, melybe párolt banánszeleteket tesznek, de más gyümölcsöket is hozzáadhatnak
kókusztejet, tejszínt és fahéjat kevernek össze, melybe párolt banánszeleteket tesznek, de más gyümölcsöket is hozzáadhatnak
szerencsesüti (fortune cookies)
a híres szerencsesütit gondolom nem nagyon kell bemutatni, ez az a ropogós süti, amibe jókívánságokat rejtünk egymásnak
a híres szerencsesütit gondolom nem nagyon kell bemutatni, ez az a ropogós süti, amibe jókívánságokat rejtünk egymásnak
lótuszfalatok (lotus shortbread)
hangcsoui specialitás beszédes névvel; ropogós, édes, réteges, kelt tészta, melyhez színes élesztőt szoktak használni és valamilyen mazsolás kókuszreszelékkel töltik meg; a titok annyi, hogy értelemszerűen sokszor hajtogatják a tésztát, majd csillag alakúra bevágják, utána bő olajba lógatva pirítják, és miközben felülről kanalazzák rá a forró olajat, apránként kinyitogatják a szirmokat (rengeteg változata van színtől és tölteléktől függően)
hangcsoui specialitás beszédes névvel; ropogós, édes, réteges, kelt tészta, melyhez színes élesztőt szoktak használni és valamilyen mazsolás kókuszreszelékkel töltik meg; a titok annyi, hogy értelemszerűen sokszor hajtogatják a tésztát, majd csillag alakúra bevágják, utána bő olajba lógatva pirítják, és miközben felülről kanalazzák rá a forró olajat, apránként kinyitogatják a szirmokat (rengeteg változata van színtől és tölteléktől függően)
China Highlights
Sino 5000
The Spruce Eats
Yummly
Téma: [2018.06.04] 20 kínai desszert
Offline
|
|
Hír dátuma: 2018.06.04. 19:44
|
|
2018.06.04 19:44 00 / | |
|
|
Ide nekem mind! Köszi!
|
|
2018.06.04 20:11 00 / | |
Offline
|
|
Nyamm...
Köszi a cikket! |
|
2018.06.04 20:16 00 / | |
|
|
Mivel volt szerencsém mar enni a legtobbjuket, a nyalcsorgas részzemrol elmarad,
|
|
2018.06.04 21:09 00 / | |
Offline
|
|
|
|
2018.06.04 21:16 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
Nem lehetne az ilyesmiket inkább kajaidőben kirakni? Megspórolnánk egy utat a konyha-hűtő-spájz Bermuda-háromszögbe.
|
|
2018.06.04 21:24 00 / | |
Offline
|
|
ja ja megéheztem....persze csakis a japán konyhára
|
|
2018.06.04 22:24 / utoljára módosítva: 2018.06.04 22:27 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
fullillegal írta: Nem lehetne az ilyesmiket inkább kajaidőben kirakni? Megspórolnánk egy utat a konyha-hűtő-spájz Bermuda-háromszögbe.Szerk.: Az a sárkánysüti, meg a lótuszsüti nagyon látványosan készül. |
|
2018.06.04 23:23 / utoljára módosítva: 2018.06.04 23:24 00 / | |
|
|
Némi szőrszálhasogatás (valamint érdekesség)... A szerencsesütit New Yorkban találták ki!
|
|
2018.06.04 23:32 00 / | |
munkatárs
|
Offline
|
Kínaiak? Mert akkor jó ide.
|
|
2018.06.05 0:04 00 / |