Téma: Japán ételek, italok
Offline
|
|
Sokszor látni, ahogy a japánok halat esznek pálcikával. Soha nem értettem, hogy képesek ezt úgy véghezvinni, hogy nem nyelik le a szálkát. Van ennek valami technikája, vagy szimplán olyan halat esznek, aminek kevés vagy lenyelhető a szálkája?
A másik, hogy akarok magamnak otthon sushit készíteni (néhány egyszerűbb fajtát). Tippek, ötletek, leírások, tanácsok hozzá? Ha esetleg van olyan, aki maga is csinált házilag. |
|
2016.06.02 15:53 00 / | |
|
|
A szusikészítéshez (sajnos még) nem értek, de a halhoz annyit tudok hozzáfűzni, hogy nagyon halfüggő. Van, amiben pici a szálka, azt meg lehet enni, én ha tudom, meg szoktam. Csak jól meg kell rágni, hogy elporladjon, elvégre csak porc. Ha pedig kicsire van vágva, nem lesz valszeg benne szálka, illetve sokszor alapból ki van szálkázva még a nagyobbacska darab hal is. Nemrég ettem viszont sózott lazacot, abban volt szálka, elég nagyok (szerintem látszik is a képen), de azok mentén szét is esik a hal, szóval lehet, hogy nem olyan bonyolult enni.
|
|
2016.06.02 16:13 00 / | |
Offline
|
|
Én már próbáltam ezt a műveletet egy lazacsültön, s meg kell mondjam elég egyszerű A lazacnak nincs sok szálkája, s az is a bőrrel együtt könnyen leválasztható a húsról, még nekem is ment, pedig nem vagyok nagy pálcikazseni.
A házi sushit meg szintén alkottam már egy jó barátnőmmel, s mit nem mondjak, ahhoz képest, hogy elsőre próbáltuk, finom lett. Ajánlanám, hogy a rizsfőzésről, és a tekerésről nézz pár videót, járj utána, hogy ki mit ajánl. A tekerés nekem egy ilyen videó után egész jól ment, két rúd után már a mennyiségeket is ki lehet tapasztalni Tölteléknek én friss lazacot javasolnék vékonyan szelve (mindenképp friss legyen valami piacról, ha pedig nem bízol a nyers halba, fagyaszd le, engedd fel, s úgy rakd bele). Ami még ízlett az az uborka, meg a répa. Ja és szánj rá minimum fél napot, mert el lehet vele szórakozni rendesen |
|
2016.06.02 17:15 00 / | |
|
|
Én azt ajánlom, hogy az egész nyers hal helyett a füstölt vagy pácolt halfilét válaszd, mert friss hal esetében jó kések és gyakorlott kéz kell, hogy szálkamentes filét hasíts.
A szusihoz pedig először is szűkséged lesz celofánra + egy gyékény alátétre bár csak simán a celofán is megteszi. Ezenkívül kell még egy csomag nori (algalap), és kerek szemű A minőségű rizs. + ecet és cukor. A további műveletek azon múlnak, hogy Nigiri vagy Maki lesz-e az amit csinálsz. Maki- (vagy tekercs) először is a kiterített celofán lapra ráhelyezed a nori lapot a lapra felhordasz egy réteg rizst kézzel amit összekevertél cukros ecettel (fontos, hogy csak egy kevés cukoros ecet mennyen hozzá mert a lényeg, hogy jól ragadjon mondjuk egy közepes fazég rizshez 3 evőkanál)A rizs felhordásánál ne ess túlzásba csak ügyelj rá, hogy rendesen befedje a lapot, aztán a rizzsel bevont lap közepére egy vonalban ráhelyezed a halat, vagy kígyó uborkát, szurimit, vékonyra sütött csíkokra vágott rántottát amit akarsz majd feltekered, és amit kapnod kell egy feszes nori tekercs aminek a közepén van a töltelék. aztán egy széles pengéjű éles kést megvizezel és egyforma szeletekre vágod... kész Nigiri- (falatkák) ehhez elég egy kisebb celofán teszel bele egy maréknyi cukros ecetes vagy sima rizst és a celofán segítségével golyó vagy tojásdad formára gyúror aztán a tetejére helyezed a húst, shitake gomba szeletet, ugorkát, vagy egy csík vékonyra sütött rántottát majd 1-3 cm szélességben levágsz egy olyan hosszú nori csíkot amivel a közepén körbe éred a produktumot. és kész is Ja igen a rizst ha nem is forrón de minimum melegen használd majd ha elkészülsz a sushival várd meg amég kihülnek és utána minimum fél óráig pihentest a hűtőben celofánnal vagy fedővel letakarva. |
|
2016.06.03 11:46 / utoljára módosítva: 2016.06.03 11:50 00 / | |
Offline
|
|
Köszi mindenkinek a segítséget, jól jönnek Majd még nézek pár videót youtube-on, hogy jobban lássam is magam előtt (egy párszor élőben már láttam, de akkor nem pont azt figyeltem, hogy én hogy tudnám ugyanezt leutánozni). Őszintén szólva amúgy én is azon gondolkodtam, hogy elsőnek nem kéne egyből nekiugranom a nyers halnak, talán vehetnék valamit boltban. Mondjuk olyat is olvastam, hogy valaki hal-pástétomot csinál, és azt teszi bele.
Amúgy Makit akarok |
|
2016.06.03 13:51 00 / | |
Offline
|
|
Utólag is köszi a segítséget, sikerült összehozni
Kép. |
|
2016.07.04 21:03 00 / | |
|
|
Jól néz ki!
|
|
2016.07.06 15:25 00 / | |
|
|
Egészségedre Pitbull! (Jó vaskos lett )
|
|
2016.07.06 22:48 00 / | |
|
|
Nem tudtam eldönteni hova is írhatnám, ide, vagy japán topickba.
Névnapomra kaptam egy doboz sushit. XD Életemben először ettem ilyet, ízletes volt. Volt benne zöldpaprikás, tonhalas, és halikrás. Plusz adtak mellé halszószt, gyömbért, és wasabit is. |
|
2016.07.19 19:07 00 / | |
|
|
kitől írta: McAce írta:Nem tudtam eldönteni hova is írhatnám, ide, vagy japán topickba. Névnapomra kaptam egy doboz sushit. XD Életemben először ettem ilyet, ízletes volt. Volt benne zöldpaprikás, tonhalas, és halikrás. Plusz adtak mellé halszószt, gyömbért, és wasabit is. |
|
2016.07.19 20:11 / utoljára módosítva: 2016.07.19 20:12 00 / |