Vírusírtók FAQ

Selmo | 2007-08-27 23:39
Egy gyors leírás a NOD32 helyes beállításához; mindig a képen láthatóan kell beállítani a dolgokat. Ha kész okézni mindent és jöhet a következő lépés. Értelemszerűen, amiről nincs kép, ahhoz a fülhöz nem kell hozzányúlni.
Letöltés a http://nod32.hu/letoltes/proba oldalról, majd a telepítő futtatása. Nem kell állítgatni itt semmit, mindenre igent nyomni és újraindítani a gépet. Ugyanitt megtalálható a magyar nyelvű kézikönyv is, jól jöhet ha letölti az ember. Például végigkalauzol a telepítési műveleten, ha ez valakinek gondot okozna.

1. Újraindítás után kattintsunk rá az ikonjára, ekkor megjelenik a Vezérlő központ. Válasszuk ki az AMON modult és kattintsunk a Beállításokra:2. A DMON modul beállítása:
(Aki nem használ Office fájlokat, az letilthatja ezt a modult és ugorja át ezt a lépést.)
A legördülőmenü összes eleménél be kell ezeket állítani!

3. Az EMON modul beállítása:
(Aki nem használ levelezőklienst, az letilthatja ezt a modult és ugorja át ezt a lépést.)

A legördülőmenü összes eleménél be kell ezeket állítani!4. Az IMON modul beállítása:

Kattintsunk a Beállítások gombra.
A legördülőmenü összes eleménél be kell ezeket állítani!

5. Menjünk a NOD32 modulra majd kattintsunk a NOD32 futtatása gombra és várjuk meg, amíg leellenőrzi a memóriát.

Itt is állítsuk be mindenhol ugyanezt a legördülőmenüben. A kivétel a boot szektor, ahol ugye csak a csere opció áll rendelkezésre a 2. oszlopban, hát válasszuk ezt. A műveleti memóriánál nincs mit állítani, ha már a memória vírusos, nincs mit tenni ugye...
Ha végeztünk, menjünk a Víruskeresési napló fülre, alul jelöljük be a Görgetést, majd nyomjunk a Kilépés gombra és amikor rákérdez, hogy szeretnénk-e menteni, nyomjunk Igent.

6. Nyissuk meg a Rendszereszközök fült és menjünk a Beállításokra, ott is a Beállítások gombra.
Az első oldal:Ha zavar az indulóképernyő, itt kikapcsolhatjuk, ha nem akarunk frissítési üzeneteket kapni, állítsuk be a csendes üzemmódot, ha valahol többen használják a gépet, mindenképpen javasolt a jelszavas védelem beállítása, mielőtt a kisöcsi/hugi, nagymama stb. esetleg belepiszkálna. A jelszót lehetőleg ne felejtsük el.
Ezek után menjünk a ThreatSense.Net fülre és kattintsunk a Beállítások gombra.7. Menjünk vissz az IMON modulhoz, a speciális fülre és kattintsunk a Beállítások korrigálása gombra:Figyelem! Ezek után a számítógép újraindul, szóval előtte minden munkát lementeni!

8. Miután sikeresen újraidítottuk a gépet nyissuk meg a NOD Vezérlőközpontot, menjünk a NOD32 modulra és nyomjunk rá a mélyreható vizsgálat gombra. Ez eltart egy darabig, szóval el lehet menni kávézni/fürdeni/olvasni.

Pár megjegyzés:
Használjunk egy jó tűzfalat mellé és ne felejtsük el kiengedni rajta, hogy lefrissüljön.
Bár keres és írt kémprogramokat, használjunk mellé egy kifejezetten erre írt programot is, mint például a Spybot S&D.
Aki nem akarja futtatni valamilyen okból állandóan a NOD-ot, az még mindig beállíthatja az MSN-t, hogy nézzen át minden bejövő fájlt, így elkerülve az MSN vírusokat. Akinél mindig megy, az ne csináljon magának fölös köröket.A NOD betallózása után írja oda a megfelelő kapcsolókat. (Sajnos a képen nem látszanak.) Tehát az " után következnek: /heur+ /adware /unsafe /clean. Aki nem akarja minden keresés eredményét leokézni, az írja be hogy /quit+.
És végül ne feledjük, hogy minden biztonsági intézkedés hatékonysága egyetlen dolgon múlik: a gép előtt ülő emberen. Szóval csak ésszel.
Igyekeztem tömören és röviden fogalmazni, ha valakinek valami gondja lenne, írjon üzenetet.
[ Módosítva: 2010.07.26 11:30 ]
Selmo | 2008-04-07 18:14
Kijött magyarul is az ESET új Smart Security programja, NOD32 mellé kapunk benne tűzfalat, spamszűrőt és e-mail védelmet. Aki a Windows beépített tűzfalát használta eddig NOD32-vel, az váltson. Az új, 3-as NOD32 beállítása is hasonlóképpen megy csak ugye nincsenek benne az extra funkciók.
Letöltés a http://www.eset.hu/letoltes/proba oldalról. Kapunk egy MSI fájlt, ami a Microsoft saját telepítőformátuma, szóval csak simán kattintsunk rá és engedélyezzük a futtatását. Előtte azonban szedjünk le minden vírusírtót és tűzfalat. A régi nodot uninstalljuk, a Windows tűzfalát a vezérlőpultban tiltsuk le. A telepítésnél nem kell semmit állítgatni, mikor rákérdez, hogy keressen kéretlen alkalmazásokat, engedélyezzük.
Indulásnál rögtön megkérdezi, hogy milyen hálózati módot szeretnénk. Aki bármilyen hálózat része - ideértve a LAN szimuláló programokat is - az válassza a megosztást, a hálózat nélküli laptopoknál érdemes csak a szigorú védelmet beállítani. Kattintsunk az ikonjára, amikor megjelenik az ablaka alul válasszuk ki a hozzáértő módot. A bal szélső menüben kattintsunk a Beállításokra, majd jobb oldalt a Minden további... linkre.Ekkor megkapjuk a Beállítások ablakot.A ThreatSense keresőmotort további keresésre érdemes állítani, tehát kattintsunk a Beállítások... gombra. És jelöljük be a Veszélyes alkalmazások keresését.Ezt ismételjük meg az összes ThreatSense keresésnél - Valós idejű fájlrendszer, E-mail, Webhozzáférés és végül a Kézi indítású keresésnél is.
Mindazok, akik nem fix IP címmel rendelkeznek, állítsák be a Tűzfalnál, hogy ne kérdezősködjön.A türelmesebbek itt a Zónáknál hozzáadhatják kézzel a programokat és beállíthatják a szabályokat.Vagy minden program indításakor, a tűzfal mikor rákérdez, engedélyezzük őket és persze megjegyeztetjük.
Akik használnak bármilyen UPNP eszközt - router, nyomtató, scanner, stb. - engedélyezzék.Akik - hozzám hasonlóan - nem szeretnek mindenről buboréktippet kapni, állítsák be az Értesítéseknél.Ha többen is használják a gépet, állítsunk be jelszót, nehogy véletlenül valaki belepiszkáljon.Ezzel végeztünk is, bezárhatjuk a Beállítások ablakot. Használjuk a Beállítások importálása... linket és mentsük el a beállításainkat. (Okos ember nem dolgozik feleslegesen ugye. )
Akik hozzáértőbbek vagy szeretnek mindenről tudni, azok a Személyi tűzfalra kattintva váltsanak át Interaktív üzemmódra, ekkor minden egyes ki- és bejövő forgalmat kézzel kell elbírálni. A többiek nyugodtan hagyják Automatikus módon.
A megjelenítést vissza lehet állítani normál módra. Akik nem használnak levelezőklienst, azok tiltsák le nyugodtan az E-mail védelmet és a spamszűrést. Kattintsunk a Frissítésre és frissítsük az adatbázist, majd a Számítógép ellenőrzésére és válasszuk ki az egyéni ellenőrzést.Futtassunk egy teljeskörű ellenőrzést és készen is vagyunk.
[ Módosítva: 2010.07.26 11:32 ]
MaRtiN | 2008-04-07 21:43
Ezért a hasznos leírásért is köszönet, nos akkor erre a topicra is a korábban írt lejátszó FAQ-s dolgok érvényesek, vagyis:

Figyelem!
Bárki aki hasonlóan tartalmas és hasznos leírással rendelkezik az bátran jelentkezzen nálam vagy valamelyik moderátornál, és arra az időre míg megírja a postot megnyitjuk a topicot!