Lejátszók FAQ

Selmo | 2007-07-31 21:54
Megjegyzés: Az alábbi leírások mind Windows platformra érvényesek.

MPLAYER

 • Letöltési hely: http://ffdshow.faireal.net/mirror/mplayer/ itt ki kell választani a megfelelő verziót, aki nem tudja pontosan, az használja a sima MPlayert. A formázott feliratokhoz szükség van a http://ffdshow.faireal.net/mirror/pthreadGC2.dll.7z fájlra is. A hozzá tartozó codecek: http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/windows-essential-20061022.zip
 • Telepítés: Kitömörítés egy tetszőleges helyre, majd a dll fájlt is kitömöríteni az mplayer.exe mellé. A codeceket a codecs könyvtárba kell kitömöríteni.
 • Beállítás: Hát igen, itt jön a bonyolult rész, mivel az MPlayer tonnányi kapcsolóval bír. Aki eléggé ráér, az nyugodtan nézze végig: http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/hu/mplayer.1.html Aki nem szeretne vele szöszmötölni, az kap egy általam használtat, ebbe nyugodtan bele lehet nyúlni később. A beállításokat az mplayer alkönyvtár config fájljába kell beírni. Azok a sorok, amik #-el kezdődnek, figyelmen kívül vannak hagyva, ideális megjegyzések hozzáadásához vagy opciók ideiglenes letiltásához.

  priority=abovenormal
  # Megnöveli a process prioritását, így nem akad meg a lejátszás, ha a háttérben elindul egy program. Pl. keresnek MSN-en.
  autosync=30
  # A hangelcsúszást korrigálja.
  framedrop=yes
  # Engedélyezi a képkockadobást, így ha nem elég erős a gép, nem fog akadozni a kép.
  idx=yes
  # Indexek újraépítése, így lehetővé válik a hibás fájlokban is a tekerés.
  vo=directx
  # A DirectX videókimenet használata.
  double=yes
  # A dupla bufferelés engedélyezése.
  vf=pp=ac:a/al:f,ass,screenshot
  # Videószűrők alkalmazása, a pp az utófeldolgozásé; az ass engedélyezi a felirat megjelenítését a kimentett képeken; a screenshot képek készítését engedélyezi.
  autoq=6
  # Az utófeldogozás dinamikus használata. (Kell hozzá a vf=pp.)
  fs=yes
  # Teljes képernyőn indul a lejátszás.
  ao=dsound
  # A DirectX audiókimenet használata.
  softvol=yes
  # Szoftveres hangerőmixer használata.
  channels=2
  # Beállítja a hangkimetet sztereóra, ha több csatorna lenne, azok el lesznek hagyva.
  alang=hun,jpn,eng
  # A hangsáv prioritás beállítása MKV fájloknál.
  slang=hun,eng
  # A feliratsáv prioritás beállítása MKV fájloknál.
  osdlevel=1
  # Az OSD részletességének beállítása.
  font=c:/windows/fonts/arialbd.ttf*
  # A betűtípus megadása.
  subfont-text-scale=3
  # A felirat szövegének a mérete.
  embeddedfonts=yes
  # A fájlokban lévő betűtípusok használata.
  correct-pts=true
  # A formázott feliratok megjelnítését segítő szűrő.
  utf8=true
  # Az unicode kódolású feliratok megjelenítése.

 • Használat: Parancssoros lejátszó révén, mindent be kell gépelni. Pl. mplayer.exe "M:/Filmek/Anime/Anime/Kimi Ga Nozomu Eien/Kimi Ga Nozomu Eien #03.mkv"* Itt megjegyzendő, hogy a fenti beállítások mind parancssori kapcsolók is egyben, tehát pl. mplayer.exe -utf8 ugyanaz, mint a konfigurációs fájlba beírt utf8=true. A leggyakoribb kapcsoló, amit használunk az -ass ami a formázott feliratokhoz kell. Pl. mplayer.exe -ass "M:/Filmek/Anime/Anime/Kimi Ga Nozomu Eien/Kimi Ga Nozomu Eien #03.mkv"* Ilyenkor az ASS formázású feliratok normálisan, formázva jelennek meg.
  Az MPlayernek nincs kezelőfelülete, minden gombokkal történik, egy gyors felsorolás a gyakoribbakból: (A teljes lista itt.)

  0-9: A hangerő, fényerő, színmélység, stb. állítása
  q: a lejátszó bezárása
  space: lejátszás szüneteltetése/újraindítása
  f: teljesképernyős mód váltás
  j: feliratok léptetése
  #: hangsávok léptetése.
  s: képernyő-mentés készítése
  jobb és bal nyíl: gyorstekerés előre/hátra

  Hogy ezek fényében miért éri meg használni? Mert optimalizált motor hajtja és ami WMP alatt képregény jelleget ölt, az MPlayer alatt vígan megy. Továbbá nem kellenek hozzá codec pakkok, minden bele van fordítva. Hogy nem a legegyszerűbb a használata? Így van, de nem is kell túlbonyolítani, másrészt aki kényelmes az használjon gmplayert, amit egyszerűsített felhasználói felülettel láttak el. Aki pedig marad a parancssoros verziónál, az is jelentősen megkönnyítheti a dolgát, nincs más teendője, mint létrehozni egy parancsikont az MPlayerről, ezt a linket áthelyezni a Documents and Settings/user/SendTo* könyvtárba. Innentől bármelyik fájl - vagy többszörös kijelölésű fájlok - egy jobb gomb->küldés->MPlayer kattintással lejátszható. Többféle paraméterezéssel pedig több linket is lehet használni.

 • *: Ezek természetesen rendes windowsos fordított perjelek, csak ez a motor nem tolerálja a backslasht.
  [ Módosítva: 2007.08.31 21:33 ]
  Selmo | 2007-07-31 22:05
  VLC MEDIA PLAYER

 • Letöltési hely: http://videolan.org/
 • Telepítés: Futtasuk a telpítőjét.
 • Beállítás: Alapesetben egyetlen dolgot kell beállítani, a magyar karakterkészletet. Ehhez a Beállítások menü beállítások opcióra kattintva előjön az ablaka:  Aki esetleg jobban bele akar mélyedni az megteheti, alul a haladó beállítások négyzetet jelölje be és máris sok szép lehetőség kerül elő. Nézzük mit is érdemes beállítani:  Égetett felirat eltűntetéséhez a font effect legördülőmenün a background opciót kell kiválasztani.
  Aki tovább akar állítgatni, tegye nyugodtan, majdnem minden opcióhoz van segítség.
  A másik beállítási lehetőség a Beállítások menü kibővített grafikus felület opciója után nyílik meg. Itt lehet engedélyezni a videószűrőket és változtatni a kép kinézetét, ill a hang fülön a hangerő normalizálását bekapcsolni. A vájtfülüek még a hangszínt is állíthatják kedvükre: • Használat: Egyszerű, windows módszer, betallózuk amit nézni akarunk és már megy is. Duplakatt a filmre a váltás a teljesképernyős módba. A jobb gombos menün minden fontosat megtalálunk. Ha a feliratfájl máshol van, nem a film mellett, akkor a megnyitás ablaknál engedélyezve a külső feliratot, máris be lehet tallózni. Akkor is jól jön ez az opció, ha a felirat sokat késik vagy siet, mert a haladó beállítások gombra kattintva előjön egy újabb ablak, ahol ezt is be lehet állítani.
  Pár billentyűlehetőség:

  f: teljesképernyő váltása
  s: megállítás
  space: lejátszás szüneteltetése/folytatása
  CTRL + fel és le nyíl: hangerőszabályzás
  l: váltás a hangsávok között
  k: váltás a feliratsávok között
  t: megjeleníti a videó idejét
  n: következő fájl

  Sok fájl kezelésére ott a nézet menüben a lejátszólista, az éppen aktuális fájl tulajdonságait pedig szintén a nézet menü adatfolyam és médiainformációk nevű pontja alól érhetjük el.
  A jelenlegi 0.8.6b verzió még nem támogatja tökéletesen a formázott feliratok megjelenítését, de akit ez nem zavar az kap egy grafikus kezelőlfelületű lejátszót, ami az MPlayerhez hasonlóan saját codeceket használ és messze kevesebb az erőforrásigénye, mint a WMP-nek, mégha nem is éri el az MPlayerét.
 • [ Módosítva: 2010.10.14 21:33 ]
  laacaa | 2007-08-21 16:37
  KMPLAYER

  Bevezető: A 'The KMPlayer' nem keverendő össze a KMPlayer nevű lejátszóval. Míg utóbbi egy linux rendszeren lévő média lejátszó, előbbi egy teljessen más fejlesztés windows rendszerre. Igazából e lejátszó teljes neve K-Mulitmedia Player. A K a Kang családot jelenti, akik elkezdték a lejátszó fejlesztését.

  Előnyei: Ha jól számoltam 74 féle formátumot ismer jelenleg (audio, video és felirat összessen). Az .ass formátumot is teljes egészében (minden formázásával) támogatja, melyre csak nagyon kevés lejátszó képes. Mindenhez tartalmaz belső codec-et. Tehát nekünk semmit sem kell külön telepíteni. Akár egy újonnan telepített windowson is, csak felrakjuk a 12MB-os programot, és minden audió és videó filet használhatunk. Nem kell bajlódni a sokszor hatalmas codec csomagokkal, melyek időnként az egész rendszert tönkretehetik. Ám ha mi mégis külső codecet szertenénk használni, azt is beállíthatjuk. Kezeli a winamp pluginjeit is a saját plugin rendszerén kívül. Tud megyarul, és ez volt az egyetlen lejátszó mellyel képes voltam akadozás nélkül lejátszani a Ghost in the Shell 2 "HD" verzióját az öt éves számítógépemen.
  Teljessen ingyenes, nincs semmi fizetős vagy premium funkció!

  Letöltés és telepítés: http://www.kmplayer.com/forums/index.php
  Ne menj egyszerűen csak a http://www.kmplayer.com címre, mert az oldal azon része koreai nyelven van.
  A telepítése a szokásos, mint a legtöbb programnál, csak mindig megnyomod a next gombot Ha pedig úgy döntünk, hogy kipróbáljuk a legújabb bétát akkor azt csak egyszerűen kitömörítjük egy könyvtárba.

  Beállítások és használat: Nagyon részletesen be tudjuk állítani. Nekem első alkalommal több mint fél óraba telt mire minden beállítási lehetőséget megnéztem. Mindenhez megtaláljuk a magyarázatot és a segítséget a beállítások mellett ott, ahol nem egyértelmű, miröl is van szó. Ez kényelmes, mivel nem kell párhuzamossan olvasni vele a "help file"-t. Mindenki számára ajánlom hogy nézze át egyszer az egészet, és meg fog lepődni milyen jól be tudja állítani a saját igényeihez.
  Egy gyors használat után rájövünk, hogy lejátszónknak két féle kinézete van. Mikor videó filet játszunk le vele, egy hagyományos videó lejátszó kinézettel rendelkezik, ám mikor audió filet hallgatunk, akkor az egész átalakul, és leginkább a winamp programhoz tudnám ilyenkor hasonlítani. Itt jegyezném meg, hogy rendelkezik ugyanazzal a "media library" pluginnel is mint a winamp, tehát audió filejaink között szép rendet tudunk tartani. Valamint ami nekem nagyon tetszett, hogy a "playlist" ugyanúgy kezel "füleket" mint például a firefox. Ennek előnyét egyrövid példával elmagyaráznám Például öszeállítunk egy zenei listát amelyet épp hallgatunk, de időközben, megnézünk egy videót. A videót megnyitja nekünk egy új fülön, majd mikor befejeztük azt, egy kattintásra viszatérünk a zene listánkra, és folytatjuk azt. Persze megoldhatjuk ezt egyszerre két lejátszóval is, de ez így sokkal kényelmesebb, és kissebb rendszer igénye. (Egy aprócska tipp: kapcsoljuk ki a skin véletlenszerű színváltoztatását. Egy idő után idegesítő, és két file között állandóan lesz egy aprócska szünet, míg betölti az új skint)
  Ha filmünk több darabból áll, sokszor ezt felismeri és lejátszás elindításakor rögtön betölti az összes darabot és egybefűzi. Ilyenkor olyan tökéletessen vált a két file között, hogy szinte soha nem veszem észre.
  Egyébként minden funkciót elérünk, a lejátszón történő jobb kattintásra, így nem hiszem, hogy gondok lesznek például a felirat, vagy például az audió sáv kiválasztásával animeünkben Bár a sok almenű láttán, talán elsőre elbátortalanodunk, ám egy kis használat után minden nagyon gyorsan fog menni, azt garantálom

  Remélem sikerült kedvet adnom, e méltatlanul alig ismert lejátszó használatához. Ha valamilyen probléma, vagy kérdés merülne fel bennetek, a lejátszóval kapcsolatban, nyugodtan forduljatok hozzám, ha tudok segítek.
  [ Módosítva: 2008.05.20 17:04 ]
  Zwill | 2008-10-10 23:33
  FFDshow beállítása

  Előszó: Ebben a cikkben azokon szeretnék egy kicsit segíteni, akiknek nincs csúcskategóriás számítógépük, és így nem tudják az újonnan megjelent H264-es formátumú HD videókat megnézni. Előre megjegyzem, hogy csodákra nem képes ez a módszer sem, valamint a géped sem lesz tőle gyorsabb.

  Ami kell: FFDshow
  Ez megtalálható a Selmo által említett CCCP codec packban. Ha tehetitek, akkor azt telepítsétek és utána állítsátok be az FFDshow-t.

  Első lépés: Alapesetben az FFDshow beállítását a "Start menün" keresztül érjük el és számunkra a "Video Decoder Configuration" lesz érdekes. Ha ezt megtaláltuk, akkor semmiképp se ijedjünk meg a sok állítási lehetőségtől, mert nem fogunk mindennel foglalkozni.

  Felbontás beállítása: Nos ugyebár ahány számítógép annyi szokás, annyi monitor, annyi felbontás. Az én Laptopom monitorja 1024x768-on üzemel a legjobban ezért a példámban ezt a felbontást láthatjátok majd, de mivel nektek nem biztos, hogy ti is ezt a felbontást használjátok ezért a többihez is adok tanácsot.
  Ha az FFDshow beállításainál járunk, akkor vegyünk egy pillantást a Resize & Aspect menüre.  Kapásból pipáljuk be a "Resize-t", mivel ezzel engedélyezzük az átméretezést, utána pedig állítsuk be a "Specify horizontal and vertical size-t". Itt adjuk meg azt a felbontást, ami szomunkra a legmegfelelőbb. Nos ez itt egy kényes rész, mert mindenkinek más felbontást használ, de megpróbálok egyszerű lenni. Első adatnak adjuk meg a függőleges felbontásunkat, mivel nekem 1024 ezér azt adtam meg, akinek 1280 az azt adja meg stb... A második adat pedig az első adatnak megfelelő szélesvásznú felbontás legyen. Az 1024-hez az 576 passzol, az 1280-hoz a 720 és így tovább. Ez azért fontos, mert ha nagyobb a videó, mint a monitorunk felbontása, akkor bizony a processzornak át kell méretezni és valós időben, amihez hatalmas teljesítmény kell! Ezt az átméretezést a gépünk alapból is megteszi, csak nem mindegy, hogy milyen szűrő segítségével, de erre később még kitérek.
  "Resize if..." Ide az előző adatot írjuk be, arra jó, hogy a régi nem HD-s videókat nem próbálja átméretezni, pontosabban az adott felbontásnál kisebb videókat.
  "Aspect ratio" mint láthatjátok nálam nincs engedélyezve, ez arra jó, hogy az egyes különleges felbontású videókat (mint pl a 704x480-as szélesvásznú más néven anamorf) videókat a megfelelő képarányba jelenítse meg a lejátszó. Ide a megfelelő érték az 1.73~1,78.
  Ezzel a menüvel kész is lennénk haladjunk tovább...

  "Settings": Ez a menü szorosan összefügg az előzővel és ez is talán a legfontosabb lépésünk, amit részletesen el is fogok magyarázni, hogy mindenki megértse, hogy mit miért is csináltunk és csinálunk.  A "Luma method" a legfontosabb lépésünk egyenlőre. Itt a már megadott felbontásra átméretező szűrőt állíthatjuk be. Nagyon hasznos dolog, mivel a különböző szűrőkhöz, különböző processzor igénybevétel dukál. Természetesen amihez több teljesítmény kell az szebb is, de az eltérések csekélyek a látszat terén, viszont a lejátszás sebességén sokat javíthatunk.
  Alapjáraton az FFDshow a "Bicubic-ot" használja, mivel viszonylag gyors és nagyszerű képet produkál. De ennél van gyorsabb is méghozzá nem is egy. A "Bilinear, Fast bilinear és végül a Point". Ez a három szűrő gyorsabb a "Bicubic-nál". Én személy szerint a "Fast Bilinear-t" ajánlom, mert a képe tökéletesen jó, és a processzort is meglehetősen kíméli. A "Point" még gyorsabb, de a képe már érezhetően csúnya szó szerint "pixeles". A "Bilinear és a Fast bilinear" között képi különbséget nem vettem észre, de teljesítménybelit igen. A többi szűrőt azért nem említeném, mert nagyon lassítják a gépet és ez a cikk a kis teljesítményű számítógépek tulajdonosainak készül elsősorban.
  Ha ezt beállítottuk, akkor kattintsunk a "Lock" gombra vagy válasszuk ki a "Chroma method-ot" is. A helyzet kísértetiesen hasonlít a "Luma method-ra".
  És van még itt egy opció, ami nagyon hasznos lehet méghozzá az "Accurate rounding". Nagyon kis processzor teljesítményért cserébe a videót egy picit szebbé varázsolja.

  És elérkezünk a videó részleg utolsó menüjéhez. Az "Overlay" menünél levő opciót pipáljuk be,
  mint ahogy azt már egyszer megtettük a "Resize & Aspects-nél."
  Ez után pedig egyből váltsunk át az alatta levő "Decoder Optionsra".  Itt a "Quality controls-al" fogunk csak foglalkozni. A két opciót simán bepipálhatjuk, de nem is muszáj. Ez arra jó, ha netán elcsúszna a hang, akkor a "decoder" pár képkockát kihagy és így éri utol. Jó dolog, annyi a hátránya, hogy néha ugrálhat a kép, de nem vészesen.

  Hang: Ennek a beállítását az "FFDshow audio decoder configuration-nál" találjuk, ami a videó beállítások fölött helyezkedik el a "Start menüben."

  Itt csak egyetlen egy dologra térnék ki az pedig a "Normalization"  Először is "Volume" mellett levő mezőt pipáljuk ki, utána a "Normalize" melletti mezőt. Ez arra jó, hogy a videók alatt levő hangot kicsit hangosítja és így nem kell a hangfalunkat ordíttatni. Hasznos dolog, mert pl. egy horror anime alatt, ha valaki MSN-en ír és a hangfalunk a maxon van, mert nem halljuk a suttogásokat, akkor lehet hogy infarktust kapunk, az pedig ugyebár nem kedvező^^

  Biztonsági mentés: Nos ha mindet megcsináltuk és ezeket a beállításokat el szeretnénk menteni, akkor az alul található "Export all settings-el" meg is tehetjük.

  Eredmény: Nem teszteltem le mindent, de pár dolgot igen. 1024x576-os felbontáson "Fast bilinear" szűrőkkel az én laptopom, ami egy Asus A6U, Mobile Sempron 3300 (2.0GHz), 768 MB RAM, 32 MB SIS integrált videó kártyával lejátsza az 1440x1080-as x264-es kódolású videókat. Korábbi beállításokkal még az 1280x720-as HD RAW-okat se játszotta le maradék nélkül, még CoreAVC-vel se!!!
  Még egy eredményről tudok, ami hasonlóan rekord jellegű: Egyik ismerősöm Laptopjában pedig egy Mobile P4 Celeron 1.5GHz-s processzor van és a beállításaimmal a gépe sikeresen lejátsza a 1280x720-as x264-es videókat. Természetesen formázott ".ass" feliratokkat is néztünk közbe, ami szintén kicsit szívja a processzor teljesítményét. Csak megjegyzésként az x264-es HD videók lejátszásához alapbeállításon minimum 2GHz-s P4-es processzor kell!

  Végszó:Nos nagyon remélem, hogy sok embernek segítek ezzel a cikkel és minnél többen tudjátok majd nézni az AnimeAddicts új 1280x720-as felbontású videóit, mert igazán "megérik a pénzüket"
  Csodákra ez a módszer sem képes, de ha a gépeden éppen csak kicsit csúszik a hang, akkor biztos vagyok benne, hogy Selmo leírása és az én leírásom segíteni fog rajtad. Végül és utolsó sorban mindenkinek kellemes anime nézést kívánok!
  [ Módosítva: 2008.10.10 23:38 ]
  Selmo | 2009-08-29 20:10
  SMPLAYER


 • Letöltési hely: http://smplayer.sourceforge.net/
 • Telepítés: Futtassuk a telepítőjét full beállítással.
 • Beállítás: Alapesetben nem igazán kell hozzányúlni. A videó beállítást éri meg optimalizálni, meg van pár apróság, ami jól jöhet.  A kimenetet XP esetén directx (gyors)-ra, Vista/Win7 esetén direct3d-re érdemes beállítani. De nyugodtan mindenki kísérletezze ki, hogy neki mi a leggyorsabb. A középső 4 lehetőséggel is lehet játszani, szóval tényleg a bőség zavara van. Ja, egy előforduló bug: ha directx (gyors) a kimenet, de indulás után feketeség fogad, viszont megy a film és szól a hang, akkor overlay hiba történt. Ilyenkor állítsuk meg a filmet, tegyük teljes képernyőre a playert - duplakatt vagy az ikonja - és így tallózzuk be újból a filmet. Meglepő módon most már lesz képünk és innentől már lehet váltogatni ablakos és fullképernyős nézet között is.  A hang és feliratprioritást mindenki állítsa be magának.  A dekódolási szálakhoz a CPU-ban lévő magok számát kell megadni.  Itt mindenki állítsa be magának a monitora képernyőjét, vagy hagyja auton.  Végül a buherálóknak egy fül, melyen további paramétereket adhatnak hozzá az MPlayer parancssorához. Jelen esetben a szűrők átugrásával a teljesítményt drasztikusan növelő parancs látható. Ezt a parancsot azonban csakis akkor írjuk be, ha a nézett - általában H264 - film kicsit szaggat, mert a normálisan lejátszott filmeknek rontja a képminőségét! Alapesetben tehát ide semmit se kell beírni.

 • Használat: El vagyunk kényeztetve, a megszokott MPlayer gombok többsége és a jobbgombos egérmódszer is rendelkezésünkre áll. Továbbá az összes főbb dolognak saját ikonja van, szóval nehezen tud eltévedni akárki is.
  Ezt az MPlayer GUI-t ajánlom mindazoknak, akik nem szeretnek a parancssorral és a beállításokkal vesződni, de fontos nekik a kis erőforrásigény vagy már megszokták az MPlayert és szeretnék kihasználni a kényelmet, mint lejátszási lista.
 • [ Módosítva: 2011.04.11 20:47 ]
  Zwill | 2010-06-15 23:39
  Közép- és felső kategóriás számítógépek (különös tekintettel a FullHD-s monitorral rendelkezőkre) videólejátszása avagy a madVR


  Gondolom már minden FullHD-s monitorral rendelkező ember találkozott azzal az idegesítő jelenséggel, hogy az SD felbontású videók kicsit "kockásak", életlenek és netán, ha softsubos az adott kiadás, akkor még a felirat is majdhogynem olvashatatlanul mosottnak tűnik. Persze észreveheti ezt más is, csupán nagyobb felbontású monitoron szembetűnőbb és idegesítőbb. Többek közt ennek a kiküszöbölésére hozták létre a madVR-t. Ez egy directshow renderer, akárcsak a Haali renderer vagy az újabban ismertté vált EVR vagy a régi favorit: az Overlay muxer. A technikai részletekbe annyira nem mennék bele, mert még én sem vagyok otthon a témában, de majd igyekszem, viszont annyit tudok, hogy teletömték egy rakat resize filterrel és resamplerrel, amik ráadásul a legnépszerűbbek/legjobbak közé tartoznak. Ezekkel a filterekkel egy SD videót simán "upscalelhetünk" magasabb felbontásra valós időben úgy, hogy a kép legalább olyan jól néz ki, mint egy eleve upscaledre kódolt videónak, sőt nagy valószínűséggel jobban.

  Amire szükségünk lesz:
  -Windows XP vagy újabb
  -teljesen DirectX9 kompatibilis videókártya
  -madVR-el kompatibilis lejátszó (MPC-HC, CCCP)
  -maga a madVR

  Miután mindent beszereztünk csomagoljuk ki a madVR-t egy mappába, majd futtassuk az Install.bat-ot. Fontos tudnivaló, hogy ezt a könyvtárt ne töröljük a későbbiekben, különben a renderer nem fog működni! Lépjünk be az FFDShow beállításai közé és a bal oldali menülista alján, az "Output" menüben az YV12-n kívül az összes pipát szedjük ki, ugyanis a madVR csak ezt a colorspacet támogatja. Indítsuk el a MPC-HC-t majd a View--> Options--> Playback--> Output menüben válasszuk ki a madVR-t, mint alapértelmezett renderert. Lépjünk ki a lejátszóból, majd indítsunk el egy videót. Miután elindult a videó kattintsunk jobb gombbal rá és keressük meg a legördülő menüben a Filters--> madVR renderer menüt. Ha az nincs ott, akkor természetesen nem fut, azonban ha ott van, akkor saját kedvünkre konfigurálhatjuk. Lesznek ott majd legördülő menük, ami számunkra a legfontosabb jelen pillanatban. Alapértelmezve a Luma up és downscalingnél Lanczos 4 van, ami egy elég "éles" filter és ha jól nézitek még van Lanczos 8 is meg Spline36 és 64. Ezen filterek kisebbfajta zajt kelthetnek a videón mindamellett, hogy élesek és ennek következtében a videó minősége romlik. Persze, aki jobban preferálja az éles képet az bátran használja, de én személy szerint a Softcubic50-et ajánlom, mert kellően éles és nem idéz elő zajt, plusz kevesebb erőforrást is igényel. A Softcubic100 szerintem már túl homályos. Chroma resamplingnél alapértelmezve a Softcubic100 van. Bent lehet hagyni, mert teljesen jónak tűnik, de speciel én ezt is átállítottam 50-re.(mert számomra úgy még jobb) Ezekkel a beállításokkal természetesen lehet szórakozni és miután rámegyünk az "Apply" gombra azonnal érvénybe is lépnek. (a softsubos feliratokon lehet a legjobban látni a különbséget igazándiból, ott érdemes nézni, már ha az ember nincs tisztában úgy általában a videó tulajdonságaival és a videó kódolással)
  Miután látjuk, hogy a kép élesebb és összességében szebbnek mondható még azt is meg kell jegyezni, hogy a színkorrekció is helyes lesz, ami szintén egy fontos dolog.

  Mi a haszna mindennek?

  Élesebb kép, helyes színek, olvasható feliratok és nem utolsósorban hely és energiamegtakarítás. Szükségét veszti egyes upscaled videók letöltése, mivel bőven ugyanazt a minőséget (vagy inkább jobbat) fog produkálni egy jól és helyes felbontáson kódolt videó, ami akár részenként 100-500 mega helyet is megtakaríthat nekünk. Nem utolsósorban kiemelném azt is, hogy választhatunk, hogy nekünk hogy tetszik a kép, ami szintén egy marha nagy különbség a van kép és a nincs kép között!

  Mi a buktató?

  Az erőforrásigénye... Igen, ehhez azért kell egy normálisabb processzor, lehetőleg Dual Core és egy értelmesebb videókártya. Igazándiból nem tudom milyen videókártya kell ahhoz, hogy már tökéletesen működjön, de annyit elmondhatok, hogy a tesztgépemen egy Core 2 Quad notebookon, ATI 4670-el semmilyen problémába nem ütköztem még HD-s videók átméretezésénél sem, míg ha átváltottam a másik videókártyámra, ami egy Intel HD 4500-as integrált "bóvli" a kép akadt, mint ahogy az a nagy könyvben vagyon írva. Úgy kb. valahol az Nvidia 8/9xxx széria és az ATI 3xxx széria lehet a minimum igénye, de ez lehet több és kevesebb is.
  Selmo | 2010-10-24 14:02
  CCCP

 • Letöltési hely: http://www.cccp-project.net/ a gyakrabban frissülő bétákat is lehet használni: http://www.cccp-project.net/beta
 • Telepítés: A telepítő futtatása, a gabest splittert tiltása, ha rákérdez.
 • Beállítás: Telepítés után mindenki állítsa be a hangot magának:  A következő ablaknál szépen ki lehet válogatni a fájl hozzárendeléseket és a Haali splitter beállításait:  A programcsoportban elérhetők a különböző beállítások ismét, de most maradjunk a MPC-HC-nél. Aki Win7/Vista-t használ az állítsa be, hogy a lejátszó mindig rendszergazdai jogokkal fusson, különben nem menti el a beállításokat!  A View->Options menü hozza elő a beállítások ablakát:

  Akinél teljes képernyőn szaggatna a kép - ez főleg régi gép/videókártya esetén fordul elő - az szépen a Resizer legördülőmenüben kezdjen el feljebb lépegetni, amíg megtalálja azt a beállítást, amit már elbír a gépe.  Itt lehet az SRT feliratok pozícióját állítani, aki hozzám hasonlóan szeretné lejebb tolni, az engedélyezze az Override opciót és kísérletezze ki, mi a megfelelő neki. A Delay érték mutatja meg az alapértelmezett értéket a feliratok időbeli eltolásához. Ha a fél másodperces érték túl nagy lenne, akkor itt lehet kisebbre venni.  Itt lehet további beállításokat eszközölni az SRT feliratokon, szín, nagyság, körvonal, betűtípus stb. Alapesetben itt csupán a magyar karakterkódolást kell beállítani.  Van még két további beállítás, azonban ez már az FFDShow-t érinti. Nyissuk meg start menüből a filters mappából az FFDShov Video Decoder Configuration-t. Akinek többmagos processzora van az állítsa be a képen látható multithread kezelést, akinek nincs, az használja a libavcodec-et.
  Ez a beállítás elvégezhető a CCCP FFDShow oldalán is - lásd a legelső képet - itt a H264/AVC sor első pipája jelenti az egymagos beállítást, míg a MT pipája a többmagost.  Akinek a videókártyája DXVA kompatibilis, az tegyen vele próbát, végülis kényelmes fullhd-t nézni minimális processzorhasználattal. Ugyanonnan nyissuk meg a DXVA Video Decoder Configuration-t. Ugorjunk a hardware acceleration-re és engedélyezzük a DXVA használatot. Amikor ez érvénybe lép azt onnan fogjuk látni, hogy a lejátszó kiírja alul, hogy: Playing [DXVA]. Ha ilyenkor probléma lépne fel, nincs kép, megáll, kifagy, akkor kapcsoljuk ki a DXVA-t. Nem minden film van DXVA kompatibilis módban kódolva, szóval az ilyen előfordul.
  Ez a beállítás elvégezhető a CCCP FFDShow oldalán is - lásd a legelső képet - itt a DXVA/AV1 sor pipái engedélyezik/tiltják a módot. • Használat: Mint minden windowsos lejátszónál, megnyitjuk a videókat és jobb gombra előkerülnek a lehetőségek. Dupla katt a váltás teljes nézetre, egy kattintás vagy space a megállítás/folytatás. Playlisttel is rendelkezik, bár kissé szokatlan helyre teszi. A videó információk a File->Properties menü alatt olvashatóak. A hangsávok és feliratsávok váltását a Haali splitterrel lehet megoldani. Vagy jobb gombos módszerrel, kinek melyik a megszokottab/kényelmesebb.
  Ez a lejátszó igazán jó alternatíva a WMP-rel szemben, a kinézete is hasonló, a kezelése egyszerű és a CCCP codec pack szinte minden formátummal elboldogul. Támogatja a DXVA-t és az Ordered chapters-es animéket is.
 • MaRtiN | 2011-10-05 17:52
  A 10bites videók beállítása

  Ehhez elsődlegesen kell a CCCP 2011-07-30-i verziója (vagy újabb) és a madVR. De az alábbi útmutatót csak azok végezzék el, akik jobb géppel bírnak! A kisebb teljesítményű gépeken előfordulhat, hogy a kép akadni fog. Ők használják a K-Lite 7.7-es csomagját, vagy a CCCP fentebb említett verzióját a legfrissebb MPC-HC-val. Mindent alapbeállításon hagyva elegendőnek kell lennie a videó lejátszhatóságához.

  0. lépés - Előkészületek
  Törölj le MINDEN meglévő MPC-HC, CCCP. ffdshow, madVR, Haali, K-lite, CoreAVC stb. programot, ami a gépeden van. Erre azért van szükség, mert sokkal könnyebb tiszta lappal (tabula rasa) indítani ezt a procedúrát.

  1. lépés - Letöltés és telepítés
  Töltsd le és telepítsd az MPC-HC legfrissebb verzióját (egy .exe fájlnak kell lennie)
  FONTOS: Csak és kizárólag a 32-bites verziót! A 64-bites verzió inkompatibilis a madVR-rel és nem fog működni! (ezt linkeltem)
  Töltsd le a LAV Filtereket. Ezek fognak kelleni a videó és a hang dekódolásához.
  Szedd le és telepítsd a legújabb Haali's Media Splittert.
  Töltsd le a legújabb madVR-t és csomagold ki, ahova szeretnéd. Indítsd az install.bat fájlt a mappában. DE AZTÁN NE TÖRÖLD LE A MAPPÁT!!, a madVR abban fog onnantól lenni, nem másolja sehova magát, szóval okosan válaszd meg a helyét.

  2. lépés - Beállítások
  Indítsd el az MPC-HC-t és hozd be a Beállításokat (Options). Ezeket állítsd be ilyenre:

  Miután ezek megvannak, indítsd újra a programot, és játszd le egyik videót. A Tálcán a madVR ikonjának kell megjelennie. Arra jobb egér gombbal kattintva hívd elő ezt a kis menüt (Windows 7 alatt elképzelhető, hogy nem kerül megjelenésre, ilyenkor állítsátok be megjelenőre):

  Amint előhívtad a beállításait, a "Rendering" menüpont "General Settings" alatt kapcsold ki a "fullscreen exclusive mode" beállítást.

  FONTOS: ezt csak akkor lépd meg, ha gondjaid vannak a lejátszással, mert ezzel kikapcsolod a pillanatképek készítését és teljes képernyőn a színátmenetek nagyon rondák lesznek. Arról nem beszélve, hogy az MPC-HC felületét is gallyra vágja.

  3. lépés - Ellenőrzés
  Játssz le egy Hi10P-s videót és nyomj egy CTRL+J kombinációt, hogy az OSD-t (a képernyőn való adatmegjelenítést) előhívd (ha nem jelenik meg vagy másként néz ki, akkor nézd meg az "output configuration"-t).

  Ennek kell szerepelnie:

  Ha nem sikerült, akkor ez fog megjelenni:

  Most ellenőrizd a "Filters" listát, a videóra való jobb egérgombos kattintással és nézd meg, hogy az LAV Video van-e használatban.  Ha minden klottul megy, akkor élvezheted a Hi10P videókat is!

  .:::Forrás::::.
  Köszönet a leírásért riczsilver-nek!
  [ Módosítva: 2012.01.28 20:26 ]
  MaRtiN | 2011-10-05 17:53
  Köszönet a leírásaitokért, ha lenne még ne habozzatok

  Figyelem!
  Bárki aki hasonlóan tartalmas és hasznos leírással rendelkezik az bátran jelentkezzen nálam vagy valamelyik moderátornál, és arra az időre míg megírja a postot megnyitjuk a topicot!